ANNONCE

Politibetjent død efter angreb

8. januar 2021 06:30 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

En betjent er bekræftet død i kølvandet på de voldsomme angreb, der fandt sted mod de forenede staters kongres.

Politibetjent død efter angreb
Betjente fra Kongressens politi samt medlemmer af Nationalgarden står vagt ved kongresbygningen. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Efter modstridende meldinger bekræfter Kongressens politi i Washington D.C. nu, at en politibetjent er død af sine kvæstelser efter onsdagens uroligheder. Politiet oplyser sent torsdag aften lokal tid, at der er tale om betjenten Brian Sicknick.

– Betjent Sicknick blev kaldt ud til optøjerne onsdag 6. januar ved USA’s Kongres og blev såret, mens han var i fysisk kontakt med demonstranter, oplyser politiet i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det tilføjes, at betjenten døde torsdag aften lokal tid.

Med Brian Sicknick er i alt fem personer omkommet i forbindelse med urolighederne. En kvinde, der blev skudt af en politibetjent, døde senere af sine kvæstelser, mens tre andre under protesterne døde som følge af “medicinske komplikationer”.

68 personer er anholdt.

For få og for lidt beredt

Der er blevet stillet mange spørgsmål til politiets indsats ved onsdagens uhyggelige optøjer. Sammenlignet med optøjerne ved de mange Black Lives Matter-demonstrationer var tilstedeværelsen af betjente og væbningen af samme øjensynligt noget mindre.

NBC News skriver, at Kongressens politi – en styrke på 2000 mand, som har til ansvar at beskytte Kongressen – ikke formåede at indsætte nok betjente. Betjentene var heller ikke var iført det nødvendige udstyr til at kunne håndtere optøjer.

Embedsmænd fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, oplyste torsdag, at embedsmænd fra Washington D.C. samt føderale politimyndigheder forud for onsdag, hvor urolighederne fandt sted, havde anmodet om moderat støtte fra Nationalgarden. Man forventede ikke omfattende vold.

På den baggrund indvilgede Pentagon i at bidrage med 300 ubevæbnede soldater. Deres job var hovedsageligt for at hjælpe ved trafikale kontrolposter og i undergrundsstationer. Ifølge Pentagon selv tilbød forsvarsministeriet under et planlægningsmøde søndag at bistå med endnu flere soldater fra Nationalgarden. Det blev afvist.

– Vi blev informeret om, at der ikke var brug for yderligere støtte fra forsvarsministeriet, siger talsmand for Pentagon Jonathan Hoffman ifølge NBC News.

-En skændsel

I en videotale, som han har lagt på Twitter torsdag aften lokal tid, tager siddende præsident Donald Trump, der i den grad også beskyldes for at have opildnet til urolighederne, stærkt afstand fra de personer, der lykkedes med at trænge ind i Kongressen.

– Demonstranter, der trængte ind i kongresbygningen, er en skændsel for vores demokrati. De repræsenterer ikke vores land og må betale prisen, siger Donald Trump i sin første udtalelse efter uroen.

Meldingen står i kontrast til Trumps udtalelser under urolighederne, hvor han sagde, at han “forstår” og “elsker” personerne bag optøjerne. Han bad dem samtidig om at gå hjem fredeligt og gentog sine påstande om valgsvindel.

Donald Trumps Twitter-konto blev blokeret i 12 timer af det sociale medie under urolighederne, da han ifølge platformen “opildnede til volden”. Torsdag aften lokal tid har piben fået en anden lyd, og Trump lover en “gnidningsfri og ordentlig overgang af magten” den 20. januar, når Joe Biden tiltræder som USA’s næste præsident.

– Nu har Kongressen godkendt resultaterne. En ny administration vil blive taget i ed den 20. januar. Mit fokus drejer sig nu om at sikre en problemfri og ordentlig overgang af magten. Det her øjeblik kalder på heling og forsoning, siger præsidenten i videotalen.

Takker af

Det er ikke kun demokratiet, der har lidt et voldsomt knæk efter onsdagens ubegribelige episode. Steven Sund – chefen for Capitol Police, der er politistyrken i USA’s Kongres – trækker sig med virkning fra 16. januar, oplyser en talskvinde for politiet ifølge NBC News.

Fratrædelsen kommer efter onsdagens uroligheder i Kongressen, der blev stormet af hundredvis af tilhængere af præsident Donald Trump. Flere amerikanske medier skriver, at Steven Sund meddelte sin fratræden, efter at formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, havde ringet til ham og bedt ham om at træde tilbage.

Den kommende præsident i USA, Joe Biden, har tidligere været ude at sige, at han mener, at folkemængden i Washington D.C. ville være blevet behandlet værre af politiet, hvis de havde været sorte og eksempelvis demonstreret for bevægelsen Black Lives Matter.

– Ingen kan fortælle mig, at de ikke var blevet behandlet meget, meget anderledes, hvis det her havde været en gruppe af Black Lives Matter-demonstranter, sagde Biden i en tv-tale torsdag.

Steven Sund forklarede tidligere torsdag, at politiet havde forberedt sig på en demonstration for ytringsfrihed, og at det ikke forventede det voldelige angreb. Han sagde videre, at optøjerne var ulig noget andet, han havde oplevet i sine 30 år i politiet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu