Politichef dømt for at kvæle kritisk journalist

29. januar 2013 18:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politichef dømt for at kvæle kritisk journalist
Billede mangler

UKRAINE: En tidligere politichef er blevet idømt fængsel på livstid for at have kvalt den kritiske journalist Georgiy Gongadze for snart 13 år siden.

 

Ifølge den dømte, Oleksiy Pukach, der stod i spidsen for den ukrainske regerings såkaldte overvågningsprogram, er han ikke mere skyldig end en lang række højtprofilerede magthavere, blandt andre den daværende præsident Leonid Kuchma.

Oleksiy Pukach er den fjerde person, der er kendt skyldig for mordet på den dengang 31-årige journalist, der skrev om politisk korruption og kriminalitet på et tidspunkt, hvor regeringen i den tidligere sovjetiske republik holdt medierne i kort snor.

Georgiy Gongadzes hovedløse krop blev fundet halvanden måned efter, at han blev bortført i det centrale Kiev, og i tiden op til det gruopvækkende fund demonstrerede tusindvis af demonstranter mod Leonid Kuchmas autoritære styre.

Den tidligere politichef var på flugt i fire år, inden han blev arresteret i juli 2009, og året efter blev tre betjente i hans afdeling idømt henholdsvis 12 og 13 års fængsel for drabet.

Da en dommer tirsdag spurgte den tidligere politichef, der var anbragt i et jernbur i retssalen, om han forstod konsekvenserne af sine forbrydelser, svarede han:

– Jeg vil bedre forstå straffen, når Kuchma og Lytvyn (Kuchmas tidligere stabschef, red.) sidder her ved siden af mig, sagde Oleksiy Pukach.

Drabet på Georgiy Gongadze og de efterfølgende demonstrationer sendte rystelser gennem det daværende styre, som kunne se, at en stor del af offentligheden samlede sig i en bevægelse mod den omfattende, politiske korruption. Blot fire år senere, i 2004, fandt et systemskrifte sted i Ukraine, som fik navnet »Den Orange Revolution«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu