ANNONCE

Politiet advarer: Det her koster dig en bøde

12. maj 2019 06:06 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Der er regler for, hvor og hvordan, du må erhverve dig en peberspray. Du risikerer at blive straffet.

Fra indgangen til 2019 har det æret lovligt i Danmark at købe og opbevare en peberspray i hjemmet, hvis man er over 18 år.

Men der er en række regler, der skal følges, når man investerer i våbnet – blandt andet må de kun købes hos godkendte forhandlere i Danmark.

Flere køber deres sprays på nettet – et fænomen, politiet igen advarer mod.

(Klik dig gennem galleriet – så kan du se, hvad du må og ikke må).

Det er – denne gang – Østjyllands Politi, der på sin Facebook-side fortæller om problemet med de ulovlige pebersprays.

Her står der, at der hver uge bliver beslaglagt omkring 10 pebersprays i tolden i lufthavnen i København.

Fælles for dem alle er, at de er ulovlige og købt på udenlandske netbutikker af borgere med bopæl i Østjylland.

(Som Newsbreak.dk tidligere har fortalt, er det dog ikke kun i Østjylland, der er problemer med den ulovlige import af peberspray).

Antallet af beslaglagte pebersprays har været stigende, og det kan måske hænge sammen med, at det fra årsskiftet blev lovligt for alle over 18 år at købe en peberspray og opbevare den i hjemmet til selvforsvar.

“Men det er vigtigt at understrege, at pebersprays kun må købes hos en godkendt forhandler i Danmark”, skriver politiet.

Fakta

Peberspray kan give blindhed i en halv time

Se her, hvad en peberspray indeholder, og hvordan den virker:

  • Peberspray, også kaldet OC (Oleoresin Capsicum), er beslægtet med tåregas – men er langt stærkere.
  • Indholdet består af et udtræk af cayennepeber eller chili iblandet opløsningsmiddel og påfyldt en spraydåse, som indeholder drivmiddel.
  • En dåse peberspray indeholder omkring to millioner Scoville Heat-units. En stærk, thailandsk ret indeholder typisk 50 til 200.
  • Pebersprayen virker på en afstand på op til seks til syv meter.
  • Den medfører akutte smerter i øjne og på huden, tåreflåd og flåd fra næsen, vanskeligheder med vejrtrækningen, generelt ubehag samt ufrivillig blinken med eller lukning af øjnene.
  • Vand reducerer eller fjerner generelt virkningen hurtigt.
  • Når en person rammes af sprayen, er vedkommende i de fleste tilfælde ude af stand til at orientere sig og tvinges derfor til at opgive et eventuelt angreb eller udvise fysisk modstand.
  • Blindheden varer i omkring en halv time. Det generelle ubehag forsvinder helt efter to timer, og sprayen giver ikke varige skader.
  • Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en fast del af deres udrustning.

Kilde: Ritzau, Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, Legaldesk.dk og Wikipedia.

Der advares altså mod at købe dem på for eksempel asiatiske hjemmesider. De er – som skrevet – ulovlige at importere, ligesom de kan være farlige at bruge, da det ikke er muligt at vide, hvad de reelt indeholder.

De senere år har politiet og Toldstyrelsen skærpet indsatsen mod ulovlig import af våben og narkotika. Det har blandt andet betydet, at Københavns Politi den 1. december 2018 oprettede en ny Sektion for Ulovlig Import. Her bliver pakkerne vurderet. Hvis de indeholder ulovlige genstande, bliver sagerne sendt ud til den politikreds, hvor den bestillende part har adresse. Herfra behandler kredsene sagerne, for eksempel bødestraf ved ulovlig import af peberspray.

KLIK dig gennem galleriet – så risikerer du ikke at blive straffet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu