ANNONCE

Politiet advarer mod omfattende svindel

2. februar 2020 08:12 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Svindlere er i øjeblikket yderst aktive.

Det lyder efterhånden som en af de mest slidte udtryk, som man kan forestille sig, når man skriver, at politiet advarer. Ikke desto mindre er det tilfældet, da Syd- og Sønderjyllands Politi har fået flere henvendelser fra borgere, der bliver forsøgt snydt på stribe.

Artiklen fortsætter under videoen.

Kriminelle ringer til borgere og udgiver sig for at være fra politiet, banker og teleselskaber – og de har alle ét enkelt formål, nemlig at lokke NemID-oplysninger ud af dem. Herefter er metoden den samme; informationerne bliver brugt til at hæve store beløb.

– Udlever derfor aldrig dine NemID-oplysninger, lyder den alvorlige opfordring fra politiet.

Snydt for 365.000 kroner

En ung mand ringede i denne uge til en ældre kvinde i Sønderjylland og udgav sig for at være fra hendes teleselskab.

Den såkaldte telemedarbejder kunne fortælle, at kriminelle netop havde hacket sig ind på kvindens telefon – og at de nu havde adgang til kvindens betalingsoplysninger.

Svindleren fortalte, at det derfor var meget vigtigt, at hun hurtigt kom i kontakt med sin bank. Men den hurtige kontakt kunne telemedarbejderen løse for kvinden ved en simpelt omstilling. Herigennem lykkedes det altså den såkaldte telemedarbejder at forvandle sig til en ”bank-medarbejder”, som politiet beskriver det. Borgeren blev herved overbevist om, at hun skulle udlevere sine NemID-oplysninger, så bankkontiene kunne blive spærret.

Få minutter efter var kvindens konto blevet 365.000 kroner fattigere. Og hændelsen er efterfølgende anmeldt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der efterforsker sagen.

Flere tilfælde

Sagen med kvinden kan lyde som et enkeltstående tilfælde, men dette er desværre ikke tilfældet. Syd- og Sønderjyllands Politi modtager nemlig i øjeblikket flere henvendelser fra borgere, der har været udsat for lignende bedragerier og forsøg. Alle hvor de kriminelle har forsøgt at lokke NemID- og kontooplysninger ud af de uskyldige borgere.

– Der er helt klart tale om udspekulerede telefonopkald, der umiddelbart virker meget troværdige. Vi har for eksempel oplevet, at de kriminelle har udgivet sig for at være politimand eller for at være fra en anden myndighed, hvor de understregede, at de havde akut brug for oplysningerne. I andre tilfælde har de brugt rigtige politifolks navne, påpeger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Oplys aldrig NemID-koder

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård understreger samtidig, at hverken banker, politi eller andre myndigheder vil bede om at få udleveret NemID adgangskode, NemID engangskoder og kontonumre.

– Det er yderst vigtigt at bevare sin kritiske sans. De kriminelle spiller på, at de lyder myndige og overbevisende, når de udgiver sig for at være fra banken, politiet, skattemyndighederne eller skifteretten. Men uanset hvor overbevisende de lyder, så vil en rigtig betjent og en rigtig bankrådgiver aldrig bede om at få udleveret personlige oplysninger på denne måde. Så tro ikke på dem og udlever aldrig oplysningerne, fremhæver Chr. Østergård.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu