ANNONCE

Politiet advarer mod tyve: Her slår de til

15. januar 2020 14:59 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Tyve har fundet sig et nyt mål, når det kommer til indbrud og tyverier.

Politiet advarer mod tyve: Her slår de til
Indbrudstyve har fået sig et nyt yndet mål. Foto: Scanpix

Det kræver lidt før, at politiet går ud at advarer mod en helt særlig type kriminalitet. Alligevel har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi gjort sig den ulejlighed at advare borgere i politikredsen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det sker efter en periode, hvor der har været flere eksempler på, at tyve er brudt ind i parkerede varebiler. Det er særligt værktøj, der fatter tyvenes interesse, fordi det oftest ligger i bilen.

– Da værktøjet formentlig sælges videre, giver det god mening at gøre værktøjet mindre attraktivt for tyvene. Det kan man forholdsvis let gøre ved at mærke det, så det bliver sværere for tyven at sælge videre til hælere, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i deres døgnrapport.

Tidligere har andre politikredse også adresseret problemet med de mange indbrud i varevogne.

– Som politi kan vi efterforske indbruddene. Men det gør det ikke alene. Kan vi i samarbejde med branchen gøre det mere bøvlet at være tyv, er vi nået et godt stykke og er med til at ødelægge det første led i de kriminelles fødekæde, nemlig nem adgang til kosterne, understreger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Værktøj er dyrt

For der er nemlig alt for ofte gevinst, hvis tyve spotter en lastvogn eller en varebil.

– Mange håndværkerbiler er et sandt overflødighedshorn af dyrt el-værktøj. Og det giver tyveknægtene blod på tanden, da der alt for ofte er god fangst ved at brække ind i en varebil. Ikke mindst fordi det er nemt at afsætte tyvekosterne, tilføjer specialkonsulenten.

Politikredsen har kontaktet byggemarkeder og tømrerhandlere i området for at afholde møder med håndværkere.

Målet er dels at fokusere på sikring af lastbiler og varebiler, dels at gøre lignende tiltag i forhold til byggepladser.

Landsdækkende problem

Faktisk er problemet så stort, at Rigspolitiet var ude og bede danske håndværkere om at sikre, at de ejede en sikker varebil. Det skete i en pressemeddelelse, hvor man kunne læse, at varebiler, hvor man kan åbne varerummet fra førerkabinen, er gode mål for tyvene.

Der er flere gode råd til, hvordan du sikrer, at dit værktøj ikke forsvinder fra varebilen.

Fakta

Sådan sikrer du din varebil

  • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
  • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra – om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
  • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
  • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
  • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
  • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
  • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
  • Anvend eventuelt tv-overvågning – efter reglerne i lov om tv-overvågning – alarm eller GPS.

På www.stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj.

God – og sikker – fornøjelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu