Politiet er klar til at optage afhøringer

21. februar 2013 18:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politiet er klar til at optage afhøringer
Billede mangler

Politikere fra et bredt udsnit af Folketingets partier kræver, at politiet begynder at optage afhøringer, efter flere strafferetsadvokater har fortalt til Berlingske, at deres klienters udtalelser er blevet fejlrefereret.

 

Hvis det politiske ønske udmønter sig i et decideret krav, er ordensmagten indstillet på at følge det og optage samtaler med de sigtede, fortæller kommunikationsrådgiver Carsten Andersen fra Rigspolitiet.

»Hidtil har vi ikke ønsket det ud fra rent praktiske grunde, men hvis der kommer nye retningslinjer, må vi rette os efter det,« siger han.

Carsten Andersen understreger, at politiet bestræber sig på at lave objektive afhøringer og at man derfor ikke har anset det for nødvendigt at bruge lydoptagelser.

»Men verden er foranderlig, og vi skal hele tiden se på, hvad der er nødvendigt i forbindelse med politiets arbejde. Lige nu har vi ingen planer om at ændre praksis, men det kan komme, hvis der er et ønske om det,« siger kommunikationsrådgiveren.

Både regeringspartierne og oppositionen støtter kravet om lydoptagelser af afhøringer. Fejlfortolkninger og fejlagtige udlægninger af de afhørtes udtalelser er ikke acceptable, erklærer retsordfører Karina Lorentzen (SF) over for Berlingske.

»Jeg synes, at det er alvorligt. Uanset hvad, er det uacceptabelt, at der er fejl. Det her handler om mennesker, som risikerer at blive tiltalt på et forkert grundlag eller stillet dårligere i en retssag,« siger Karina Lorentzen, der påpeger, at afhøringerne vil kunne forløbe mere effektivt, fordi politibetjenten, der afhører, ikke afbrydes af skriverier undervejs.

Hos Venstre er man enig i, at der kan være fornuftige gevinster at hente på flere områder.

»Vi går ind for at rulle moderne teknologi ud i den offentlige sektor. Og optagelser kan på længere sigt måske skabe et mindre ressourceforbrug og desuden skabe mere sikkerhed for både den sigtede og for afhøreren,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V), der vil tage spørgsmålet op i Folketingets retsudvalg med henblik på at undersøge omfanget af problematiske afhøringer og fejlagtige rapporter.

Hverken Venstre eller SF er indstillet på at skrive kravet om lydoptagelser ind i lovgivningen, men mener, at det må være op til politiet selv. Den holdning deler man ikke hos Enhedslisten, der kræver loven ændret.

»Vi må med det samme indføre et lovkrav om, at afhøringer bliver optaget i hvert fald i de tilfælde, hvor mistænkte risikerer fængselsstraf,« siger Pernille Skipper (Ø), der er »forfærdet« over beretningen om de mange fejl.

»Det er meget, meget alvorligt, og det er et problem, som vi politikere virkelig bliver nødt til at tage hånd om. Først og fremmest, fordi den yderste konsekvens kan være, at uskyldige mennesker bliver dømt. Og det kan vi selvfølgelig ikke leve med,« siger Pernille Skipper, der nu vil gå til justitsminister Morten Bødskov (S) for at bede ham om at nedsætte et udvalg af uafhængige forskere, der skal forsøge at finde ud af, hvor ofte uskyldige mennesker bliver dømt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu