ANNONCE

Politiet får kritik i Emilie Meng-sagen

18. august 2019 15:38 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Efter tre år blev vidne afhørt, da TV 2 rettede henvendelse til politiet. Overvågningsfilm blev ikke sikret.

Godt tre år efter drabet på gymnasieeleven Emilie Meng har politiet fortsat ikke opnået et gennembrud i sagen, og efterforskningen udsættes igen for kritik.

Et vidne oplyser til TV 2, at han oprindeligt kontaktede politiet flere gange, fordi han kørte rundt i Korsør næsten samtidig med, at pigen var ankommet til stationen i Korsør tidligt om morgenen 10. juli 2016. Imidlertid blev han ikke afhørt.

Han medvirker i en udsendelse, som tv-stationen bringer på torsdag. Først da TV 2 spurgte politiet om årsagen til den manglende afhøring, blev han opsøgt af politiet og afhørt, skriver TV 2 søndag.

Forløbet kritiseres af advokat Mai-Britt Storm Thygesen. Hun er bistandsadvokat for pigens mor og stedfar.

– Det bliver jeg da rystet over at høre. Hvis en mand har været på det sted klokken fire om morgenen, hvor der ikke er mange, der er, så er det vigtigt, siger advokaten.

Manglende beviser

Hun undrer sig også over, at politiet ikke straks i efterforskningen indhentede overvågningsfilm fra en McDonalds i Slagelse. Her spiste Emilie Meng og hendes veninder efter en bytur, inden de rejste med toget til Korsør. Filmen eksisterer ikke længere, idet den slettes efter 30 dage.

– Det er jo børnelærdom, at når en person forsvinder, så er sporene stærkest i starten, siger advokat Mai-Britt Storm Thygesen ifølge TV 2.

Liget af Emilie Meng blev fundet i julen 2016 i en sø ved Regnemarks Bakke nær Borup, altså mere end fem måneder efter hendes forsvinden i Korsør. Hun blev 17 år.

Til BT har advokaten tidligere fortalt, at politiets undersøgelser i begyndelsen var påvirket af ferie.

– Der var ikke alle de ressourcer, der skulle være, og der var også et forholdsvist skiftende mandskab i forhold til, hvem der stod og havde førerhatten på, har Mai-Britt Storm Thygesen sagt.

Forholder sig tavs

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke ønsket at kommentere kritikken overfor TV 2. Til BT sagde politiinspektør Kim Kliver dog i 2017, at der formentlig blev begået nogle fodfejl i begyndelsen af efterforskningen.

– Indledningsvist har der været en kaosfase, fordi man skulle finde sine ben at stå på i forhold til, hvilken type sag det var. Og det ville være forkert at sige, at politiet i sådan en kaosfase ikke begår fodfejl. Det gør vi, sagde Kim Kliver.

Efterforskningen kan muligvis også være blevet ramt af en mere generel it-fejl i politiet. Den betød, at såkaldte teleoplysninger har været mangelfulde.

Sagen i detaljer

Den 10. juli 2016 er en skelsættende dag. Her begyndte én af Danmarks største forsvindingssager, der siden skulle vise sig at blive en reel mordgåde.

Søndag omkring klokken 04.00 er Emilie Meng og en gruppe af hendes venner på vej tilbage til Korsør efter en aften i byen. På Korsør Station beslutter 17-årige Emilie Meng at gå hjem, mens hendes venner sætter sig i en taxa.

Det er sidste gang, at Emilie Meng er set i live. Knap et halvt år efter Emilie Mengs forsvinden, bliver hun fundet død juleaftensdag. Siden da er sagen blevet betragtet som en drabssag.

Mødt op i kirken

Emilie Meng var søndag tidlig morgen i byen med et hold venner i Slagelse. Da de ankom til Korsør Station, besluttede Emilie Meng – som den eneste – at gå hjem fra den afsidesliggende station.

Klokken 04.03 forsvinder signalet fra Emilie Mengs telefon blot få minutter efter, at hun har sagt farvel til sine venner ved stationen.

Det var meningen, at Emilie Meng skulle være mødt i Sankt Povls Kirke klokken 10.00 samme dag, hvor hun sang i kirkekoret. Men hun dukkede aldrig op.

Det gav anledning til en national efterlysning.

Efterlyst

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi udsendte kort tid efter en officiel efterlysning af Emilie Meng, mens politiet benyttede sig af patruljer og hunde for at finde hende.

Plakater med hendes ansigt blev klistret op over hele landet. Og Emilie Meng var ofte nævnt i et utal af nyhedsudsendelser og artikler i den tid.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Flere gange efter hendes forsvinden har der været eftersøgninger for at finde tegn på hende.

Men det var først den 24. december 2016, at der var nyt i sagen.

Fundet lig

En hundelufter er juleaftensdag ude at gå med sin hund. I et vådområde i Regnemarks Bakke i Borup finder hundelufteren et lig i en sø og kontakter politiet.

Dagen efter bekræfter politiet, at det er Emilie Mengs lig, der er fundet. De tilføjede, at hun var blevet dræbt.

Men det er stadig uvist, hvad dødsårsagen helt konkret er.

Nye spor

I forbindelse med Emilie Mengs forsvinden efterlyste politiet vidner, der havde set en hvid bil, der er blevet set ved Korsør Station, men også ved stedet, hvor Emilie Meng blev fundet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ellers været sparsomme med detaljer i sagen, og politiet udtaler sig heller ikke mere i sagen med mindre der er en særlig grund.

Sagen er endnu uopklaret, og i slutningen af august 2018 blev en særlig gruppe oprettet, hvis formål er at løse drabssagen. Gruppen består af betjente fra drabsafdelingen i Københavns Politi, betjente fra andre politikredse og betjente fra Rigspolitiet.

Veninden fortæller

Den 14. maj 2019 blev Emilie Meng sagen taget op i Kanal 5-programmet Forbrydelser der rystede Danmark. I den forbindelse fortalte Emilie Mengs veninde Nicole Gundtoft om, hvad der skete den aften, hvor Emilie Meng forsvandt.

Hun håbede med sin medvirken i dokumentarprogrammet, at hun kunne sætte fokus på sagen endnu en gang.

–  Det var svært at være med til. Jeg har forsøgt at holde det hele lidt på afstand, selv om der ikke går en dag, hvor jeg ikke tænker på det, men jeg håber virkelig, dokumentaren kan være med til at sikre et gennembrud i sagen, sagde hun til Newsbreak.dk. i maj.

Fakta

OVERBLIK: Jagten på Emilie Mengs drabsmand

Den 17-årige Emilie Meng, der har været forsvundet siden juli i år, blev fundet død i en sø ved Borup på Sjælland 24. december.

På et pressemøde om aftenen 25. december oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at teenagepigen har været udsat for en forbrydelse.

Overblik over sagen

* 10. juli: Emilie Meng meldes savnet. Hun skulle have været på arbejde som kirkesanger i Korsør Kirke klokken 9.30 søndag morgen, men mødte ikke op.

Emilie Meng blev sidst set klokken 04 søndag morgen, da hun tog afsked med sine to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse.

Fra stationen skulle hun gå cirka to kilometer alene gennem byen for at nå hjem til forældrenes hus i byens centrum.

* Politiet sætter en stor efterforskning i gang, men flere spor ender blindt. Blandt andet bliver flere kolonihaveforeninger i Korsør i slutningen af august og starten af september gennemsøgt uden resultat.

* Den unge piges forsvinden får stor dækning i medierne. Adskillige frivillige leder også efter den 17-årige uden held. I august går foreningen Missing People ind i sagen og laver en eftersøgning i Korsør.

* I oktober kommer det frem, at en 33-årig mand i august har været anholdt og sigtet for drabet på Emilie Meng. Men det viste sig, at han ikke havde noget med sagen at gøre.

* Politiet ransager også en adresse i Korsør fem gange uden held. En af ransagningerne kom i stand, efter at naboer havde meldt to personer til politiet.

Anmelderne havde aflyttet adressen, og de mente at have hørt lyde fra en indespærret person.

Politiet fandt ikke noget, og de to mistænkte fra Korsør har siden krævet erstatning for ransagningerne, som politiet foretog i forbindelse med efterforskningen.

* 24. december: En person finder om eftermiddagen en død person i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup på Sjælland.

* 25. december: Politiet oplyser, at personen, der blev fundet i søen ved Borup, er den forsvundne Emilie Meng. Hun er altså blevet fundet død mere end 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun tog afsked med sine veninder.

Hun har været udsat for en forbrydelse, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi uden at ville komme ind på, hvordan drabet skal være sket.

Det kommer frem, at politiet formoder, at Emilie Meng er blevet anbragt i søen på dagen for hendes forsvinden eller i dagene umiddelbart efter.

* 26. december: Allerede morgenen efter konstateringen af, at Emilie Meng er blevet dræbt, har politiet modtaget omkring 45 henvendelser fra borgere, der mener at kunne hjælpe.

Kilder: Ritzau og tv2.dk.

/ritzau/

Mand tiltalt

Tidligere på året blev en 69-årig mand beskyldt for at have Emilie Meng fanget. Det var naboen, der kontaktede politiet.

Naboen borede huller i væggen, og installerede et aflytningssystem, fordi han var overbevist om, at Emilie Meng befandt sig i boligen ved siden af.

Det fik da også politiet til at ransage mandens hjem hele fem gange, men det er efterfølgende ikke blevet meldt ud fra politiets side, at de fandt nogle væsentlige spor.

– Konklusion er, at de oplysninger, vi har fået, ikke har kunnet bekræftes. Der kan ikke gemme sig en person som Emilie på adresserne, sagde politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Newsbreak.dk efter en række ransagninger.

På trods af nye spor og mere end 250 henvendelser vedrørende Emilie Meng sagen, så er den fortsat uopklaret tre år efter hendes forsvinden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu