ANNONCE

Politiet har nyt spor i nazi-tyveri

4. november 2020 18:22 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I en pressemeddelelse lægger politiet nu vægt på et nyt spor i sagen om tyveri af nazi-effekter.

Syd- og Sønderjyllands Politi har et nyt spor i sagen om indbrud og tyveri fra det tyske mindretalsmuseum i Sønderborg. Det fremgår af en pressemeddelelse onsdag, at politiet håber på hjælp fra offentligheden i den mærkværdige sag.

Tidlig tirsdag morgen begik ukendte tyve indbrud på museet, der genåbnede i august. Ved indbruddet blev blandt andet stjålet en kostelig Waffen SS-uniform, oplyste museet selv tirsdag. Politiet vurderer, at den har en værdi af 200.000 kroner.

Der er i forbindelse med efterforskningen fundet en skammel på gerningsstedet, som ikke tilhører museet. Politiet formoder derfor, at gerningsmanden eller gerningsmændene enten selv har taget den med eller har stjålet den fra et andet sted forud for indbruddet. Den skammel fremlyses nu.

Umiddelbart er der tale om en almindelig plastikskammel, men den har dog nogle karakteristiske malerpletter, og derfor er det muligt, at nogen kan genkende den, lyder det fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Muligt bestillingsarbejde

I en pressemeddelelse udtrykker museumsdirektør Heuka Grella bestyrelse over det kostelige indbrud. Han beder desuden om hjælp til at opklare sagen. Han vil snarest muligt rådføre sig med eksperter om yderligere sikring af museet og udstillingsgenstandene, fremgår det.

Museet beskriver indbruddet som målrettet genstande, der bevidner den nationalsocialistiske historie i det tyske mindretal. SS-uniformen er ikke den eneste, der er blevet stjålet. Det samme er en Jungenschaftsuniform med tilhørende genstande.

Der er blandt andet også stjålet en fangedragt.

“Uniformerne er eftertragtede og værdifulde trofæer i samlerkredse, hvilket kunne være et muligt motiv for indbruddet”, skriver museet.

Ikke utænkeligt

Faktisk står det danske tyveri ikke alene. Ifølge britiske The Guardian, så har hollandske krigsmuseer været nødt til at skærpe sikkerheden af samme årsag. Tyve går målrettet efter nazi-memorabilia som SS-uniformer og tyske våben brugt ved anden verdenskrig.

27. oktober skrev The Guardian, at flere museer nærmest er blevet ransaget for effekter, der relaterer sig til nationalsocialisme og anden verdenskrig. Generelt er det også i Holland kun tyske effekter, der forsvinder.

Ved Oorlogsmuseum i Ossendrecht er der foreksempel blevet stjålet SS-uniformer, tyske faldskærme og våben. Deriblandt et Fallschirmjägergewehr 42 (FG 42). En riffel, som blev brugt af de tyske faldskærmstropper.

Museets ejer Jan de Jonge, der bor lige ved siden af, siger til The Guardian, at han ikke engang vågnede ved indbruddet. Tyvene borede hul i døren, så at de kunne nå håndtaget fra ydersiden, forklarer han.

I Danmark vil politiet gerne i kontakt med vidner, som har befundet sig i området omkring museet tirsdag mellem klokken 04.15 og 04.45, og som har set noget mistænkeligt, samt borgere, der kan genkende skamlen, eller som i øvrigt har oplysninger i sagen. Politiet kan kontaktes på telefonnummer 114.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu