Politiet kan ikke identificere sine egne betjente

18. marts 2017 06:23 | Af: Ritzau Fokus

Politiet har haft halvandet år til at finde frem til betjente, der brugte magt mod flygtninge på motorvej.

Politiet kan ikke identificere sine egne betjente
Politikens fotograf Martin Lehmann (bagest) blev anholdt og er nu tiltalt for ikke at følge politiets anvisninger under episoden i september 2015. Foto: Lafur Steinar Gestsson/Scanpix

Rettelse: Information har lavet en rettelse af en alvorlig fejl i artiklen, som denne artikel er baseret på. Derfor er fejlen også gældende i denne artikel. Det er ikke korrekt, at politiet har oplyst, at man ikke kan identificere de to betjente. Syd- og Sønderjyllands Politi har identificeret de to betjente over for landsretten, men har ikke ønsket at oplyse betjentenes identitet for forsvarsadvokat Hanne Rahbæk, da politiet ikke mener, at der er belæg for at bruge betjentene som vidner. Du kan læse hele Informations rettelse her. Vi beklager fejlen.

Både politiet og pressen var massivt til stede, da en gruppe flygtninge en varm efterårsdag i 2015 begyndte at vandre op ad de danske motorveje.

Kl. 14.35 tog fotograf Michael Drost-Hansen et billede af en betjent, der leger med en syrisk pige på motorvejen.

Billedet gik verden rundt, politiet blev hædret, og fotografen vandt senere årets pressefoto.

En time efter blev der taget to fotos mere af Informations fotograf samt en freelancefotograf.

Denne gang af en situation, hvor betjente tager fat i flygtninge og forsøger at skille dem fra deres børn for at få dem op i busser og væk fra motorvejen.

Billederne blev bragt i Information 24. september og vakte opsigt, fordi de dokumenterer, at politiet anvendte magt over for flygtningene, selv om de havde hævdet, at de ikke anvendte magt, skriver Information.

Billeder med ansigter

På trods af, at man på de to fotos tydeligt ser betjentenes ansigter, er det ikke lykkedes at identificere dem.

Når politiet er blevet bedt om at finde frem til betjentene, er det som led i en retssag mod Politikens pressefotograf Martin Lehmann.

Han blev anholdt på motorvejen 9. september, da han nægtede at følge politiets ordre og forlade de vandrende flygtninge på motorvejen med den begrundelse, at pressen havde ret til at dokumentere den historiske begivenhed.

I den verserende retssag er han tiltalt for ikke at efterkomme politiets anvisninger.

Politi: Ingen kommentarer

I halvandet år har Lehmanns advokat, Hanne Rahbæk, forsøgt at få betjentene på de to billeder, der blev bragt i Information, ført som vidner i retssagen.

– Det burde efter al overbevisning være muligt at finde frem til alle de betjente, der optræder på de to fotos, siger advokaten.

Men Syd- og Sønderjyllands Politi har afvist anmodningen med den begrundelse, at “yderligere bevisførelse er overflødig”, og at det “ikke er muligt at identificere nogle af de betjente, der fremgår af bilag 1-19”.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke ønsket at svare på, hvorfor de ikke kan identificere betjentene.

– Syd- og Sønderjyllands Politi kommenterer ikke på verserende sager, især ikke sager, hvor der verserer kæremål for landsretten om bevisførelsen. Vi har derfor heller ingen bemærkninger til den såkaldte pressefotograf-sag.

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu