ANNONCE

Politiet opgiver jagten på Rolexgate

12. maj 2019 10:26 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Værket "Rolexgate" indeholder diamanter og angiveligt guld af tandfyldninger fra jøder, der døde i Auschwitz.

Meget tyder på, at kunstneren Marco Evaristtis frygt bliver til virkelighed. Politiet har, efter fire månedes efterforskning, opgivet at finde kunstværket “Rolexgate,” der blev stjålet fra Trapholt-museet i Kolding natten til 1. januar.

Frede Nissen, vicepolitiinspektør og leder af politiets Efterforskningscenter Syd, oplyser til Jydske Vestkysten, at man fra politiets side ikke længere leder efter værket.

– Der er ikke kommet væsentlig nyt, så efterforskningen er indstillet. Den hviler. De spor, vi har løbet efter, er blevet kolde, siger Frede Nissen til Jydske Vestkysten.

I skrivende stund håber man hos politiet derfor på, at et tip fra en borger kan bidrage til, at kunstværket alligevel bliver fundet. Alle andre spor er gået kolde.

Newsbreak.dk talte med Marco Evaristti om tyveriet tilbage i januar. Dengang var han knust, og han frygtede, at politiet stod fuldstændigt uden spor i sagen, siden de bad offentligheden om hjælp i sagen, 10 dage efter tyveriet.

Trapholts ejendom

Trapholt ejer værket, men det er Marco Evaristti, der har skabt det, og Trapholt købte det også direkte af ham tilbage i 2006. Rolexgate består af 2,3 kilo guld, og Marco Evaristti har tidligere fortalt Newsbreak.dk, at han kæøbte det meste af guldet i Østrig af en samler, der solgte alverdens genstande fra Anden Verdenskrig.

Blandt de genstande var der tænder, der angiveligt var fjernet fra de jøder, der blev henrettet i Auschwitz-koncentrationslejren under Anden Verdenskrig.

– Det var ude på landet, en mærkelig forretning der solgte relikvier fra Anden Verdenskrig. Jeg fik lov til at købe tænderne, sagde Marco Evaristti tidligere til Newsbreak.dk.

Museumsdirektør for Trapholt, Karen Grøn, har tidligere betegnet værket som “uerstatteligt,” og det er der flere grunde til.

Mormors bidrag

En af de grunde er, at værket blandt andet består af guld fra Marco Evaristtis egen mormor.

– Tre af hendes guldtænder er med i skulpturen. Det er et værk, jeg ikke kan skabe igen, og det er enormt trist at vide, at der er nogen, der har stjålet værket, sagde Marco Evaristti til Newsbreak.dk.

En indgang i guld

Rolexgate forestiller indgangspartiet til Auschwitz-Birkenau i Polen. Et tog på skinner kører ind i lejren, og hvor bygningen er af guld, er toget af hvidguld, og værket består derudover af diamanter og et Rolex-ur fra 1941.

– Det blev lavet i Schweiz, og værket hedder Rolexgate for at fortælle, at der ikke fandtes neutralitet fra Schweiz’s side. Var de neutrale, havde de ikke købt guld af Hitler, sagde Marco Evaristti tidligere til Newsbreak.dk. Han var sikker på, at guldet til uret blev købt i Tyskland under Anden Verdenskrig. Han fortalte også, at Rolexgate er dybt personligt for ham, grundet familiehistorien, der fysisk er blandet i det.

– Jeg er jøde, og min mor var jøde. Hensigten med værket var at gøre mennesker bevidste om, at der findes rædselsfulde momenter i vores livshistorie. Jeg ville vise skønhed i værket med guld og diamanter, og jeg ville vise grusomheden fra Anden Verdenskrig, sagde Marco Evaristti til Newsbreak.dk.

Tyveriet fra Rolexgate var det andet tyveri fra Trapholt på en kort periode. I december blev der stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe fra museet. En mand er sigtet i den sag, men ifølge Jydske Vestkysten har de to tyverier intet med hinanden at gøre.

Newsbreak.dk arbejder på at få en kommentar fra Marco Evaristti

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu