ANNONCE

Politiet skruer bissen på i kampen for nattero

6. august 2020 16:31 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I København er antallet af anmeldelser om generende støj fordoblet målt mod sidste år.

Politiet skruer bissen på i kampen for nattero
Der er intet nyt i, at det kan koste en bøde at larme i en park. Det nye er, at Københavns Politi i den kommende tid ikke beder folk om at dæmpe sig, før de skriver bøder ud. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Holder du fest et offentligt sted i Københavns Politikreds, risikerer du nu at få en bøde på stedet, hvis politiet vurderer, at du forstyrrer offentlig ro og orden.

Københavns Politi har i en pressemeddelelse annonceret den skærpede linje overfor en særlig gruppe af støjende mennesker, og ledende politiinspektør Peter Dahl fortæller Newsbreak.dk, at den skærpede linje er taget i brug, fordi dialogens vej ikke førte politiet derhen, de gerne ville.

– Vi kan se, at der hen over sommeren har været et støt stigende antal anmeldelser om musik til ulempe og larm i det offentlige rum, siger Peter Dahl.

En fordobling

Peter Dahl vurderer, at politiet i løbet af sommeren 2020 har modtaget dobbelt så mange af den slags anmeldelser, som man gjorde i sommeren 2019, og det er der en god grund til.

Coronavirus covid-19 har gjort, at der findes færre steder, bag lukkede døre, hvor feststemte danskere kan mødes. Derfor er festerne rykket ud i byens parker, og det går ud over flere af dem, der bare gerne vil sove om natten.

– Vi har i en lang periode forsøgt med dialog. Jeg synes virkelig, vi har gjort en indsats, men det her må høre op, siger Peter Dahl.

Flere bøder

Politiet har på forskellige platforme opfordret til, at folk skal larme mindre, men siden dialogen ikke har haft den ønskede effekt, går politiet nu skridtet videre.

Det er ikke fordi, der er blevet justeret på nogen særlig dansk lov, siden politiet har skærpet linjen. Derimod vælger politiet i den kommende tid at agere meget nøje efter ordensbekendtgørelsen, hvor man i §3 kan læse, at man rent ud sagt ikke må støje på en måde, der forstyrrer den offentlige orden.

Førhen ville en gruppe mennesker, der havde gang i en fest i en park, af politiet blive bedt pænt om at dæmpe støjen. Havde denne henstilling ikke den ønskede effekt, ville politiet udstede en bøde. Det nye er altså, at politiet ikke gider spørge pænt mere. Larmer man så meget i Københavns offentlighed, at politiet vurderer, at det er til gene, får man en bøde. Derudover får man et påbud om ikke at larme, og overholder man ikke det påbud, får man en bøde mere. Spiller man høj musik fra et anlæg eller en højtaler, tager politiet desuden støjsenderen med sig.

– Vi har ikke haft en sommer før, hvor vi har skruet bissen så meget på, siger Peter Dahl om den lidt unikke situation.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at politiets skærpede linje er målrettet dem, der larmer i det offentlige rum. De får ikke længere en henstilling om at dæmpe sig, men derimod en bøde, et påbud og udsigt til flere bøder og begrænset adgang til larmende højtalere. Linjen er med andre ord ikke målrettet dem, der fester på privat grund. De vil fortsat først blive bedt pænt om at skrue ned, før politiet tager bødeblokken frem.

Hotspots

Københavns Politi oplyser i øvrigt i føromtalte pressemeddelelse, at der for nu findes otte hotspots i politikredsen, hvor man er særligt opmærksomme på, hvor tæt forsamlede folk er:

  • Kongens Have
  • Amager Strandpark
  • Dele af Fælledparken
  • Midterrabatten på Sdr. Boulevard
  • Islands Brygge
  • Dronning Louises Bro
  • Kastrup Strandpark (Sneglen)
  • Området langs Sandkaj og Göteborg Plads.

”Vi er i en situation, hvor smittetrykket stiger, og det er derfor nødvendigt at indskærpe retningslinjerne endnu en gang. Husk at holde afstand og søg mod andre områder, hvis der allerede er mange mennesker. Vi følger udviklingen tæt og er klar til at skride ind,” siger Peter Dahl i pressemeddelelsen.

Problemer i Aarhus

Det er ikke kun i København, at man ser med bekymring på et stigende smittetryk. Også i Aarhus forsøger man at lægge en dæmper på trykket, og her har man indført hotspots på badestrandene Bellevue og Den Permanente i Risskov og den spanske trappe, der ligger ved Aarhus Å i midtbyen.

Det fortæller Klaus Arboe, chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, torsdag på et pressemøde om corona-situation i Aarhus, der den seneste tid er blevet ramt af stigende smittetal.

– Det skyldes, at der ventes at være mange mennesker sammen på grund af det gode vejr.

– Kommer der en situation, hvor det samlede antal mennesker udgør en særlig smitterisiko, vil vi være klar til relativt hurtigt at lave opholdsforbud. Men vi håber ikke, at det bliver nødvendigt, siger han.

Det er første gang Aarhus får de såkaldte hotspots. I København har populære badezoner som Göteborg Plads og Sandkaj været underlagt opholdsforbud, og begge områder er stadig udpeget som hotspots af Københavns Politi.

Der vil blive skiltet i de tre områder, og Østjyllands Politi vil i højere grad være til stede på de nyindførte hotspots. Politiet opfordrer til, at borgere nyder det gode vejr andre steder end de tre udpegede hotspots.

Hvis et område bliver udpeget som et corona-hotspot, betyder det, at politiet på meget kort tid kan indføre et reelt opholdsforbud i området.

Aarhus har oplevet en alvorlig opblussen i antallet af nye smittetilfælde med covid-19. Det har blandt andet fået kommunen til at indføre nye restriktioner for besøg på plejehjem, og nu kommer turen altså til den bredere befolkning.

Siden onsdag er der 39 nye smittede i Aarhus.

– Der er ikke mindst brug for, at alle vi borgere i Aarhus – i virkeligheden hele Danmark – træder til og finder den agtpågivenhed og opmærksomhed frem, som vi havde i begyndelse af krisen, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) på pressemødet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu