Politiet svarer igen på skilte-kritik

25. september 2017 19:32 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Flere blitzede bilister klager over manglende skiltning.

Video: Sydøstjyllands Politi.

To steder i landet – ved Kildebjerg og Ejer Bavnehøj – har politi, skat og Beredskabsstyrelsen, Trafik- og Færdselsstyrelsen og Miljø og Fødevarestyrelsen kontrolleret lastbiler og andre tunge køretøjer. En kontrol, der mundede ud i en del sigtelser til de store biler.

Det er der som sådan ikke så mange, der har haft ondt i bagdelen over.

Det er der dog en anden ting, der har.

Hastighedskontrol af alle

Ved kontrollerne på motorvejene var hastigheden – for alle køretøjer – nedsat til 50 kilometer i timen. Noget, som politiet valgte også at kontrollere med en udgave af den famøse Automatisk Trafikkontrol, ATK, der var opstillet bag nogle af politiets vogne.

Ved kontrollen ved Ejer Bavnehøj blev således 880 bilister blitzet. Og det er faldet mange for brystet.

– Der er virkelig mange, der er havnet i en fælde der. Jeg så ikke nogle 50 km/t-skilte, kun at fartgrænsen var slut. Alle tog farten af, fordi der skete så meget. Jeg tror, der har været skilte, men de var ikke synlige. Jeg så kun de store skilte med blink og truckkontrol, har bilisten Tina Steiner sagt til jv.dk.

Tina Steiner har valgt at klage og mener, at hun er blevet snydt.

Jv.dk har også snakket med Karsten Sørensen, der er af nogenlunde samme opfattelse som Tina Steiner.

– Lige da jeg kom forbi, hvor lastbilerne kørte ind, troede jeg stadig, at jeg måtte køre 80, som der stod på skiltene. Dem foran accelererede, det gjorde jeg også. Så ser jeg et 50 km/t skilt lige ud for mig, og 20 meter længere henne står kameraet. Bilerne foran og bagved kørte med samme hastighed, så vi må være blevet blitzet hele striben, siger Karsten Sørensen.

Han har også valgt at klage. Både til Sydøstjyllands Politi og til politiets klagemyndighed.

Svar på tiltale

Nu svarer etaten igen på den massive kritik.

“I medier, på Facebook og i vores indbakke kan man læse, at Sydøstjyllands Politi har gennemført en fartkontrol på motorvej E 45 på en urimelig måde, idet en aktuel hastighedsbegrænsning ikke var ordentligt skiltet. Men det var den,” understreger Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse, der følger med den video, der skal understøtte, at alt gik ordentligt til.

Herunder kan du læse resten af pressemeddelsen. Du kan også se videoen og selv vurdere, om du er enig i kritikken eller med politiet.

Pressemeddelelse:

Når der rejses tvivl om skiltningen i forbindelse med en konkret hastighedskontrol, så undersøger vi, om der er noget om snakken. Hvis vi skulle have begået en fejl, så må vi proaktivt agere på det, så det ikke er borgerne, der skal have bøvl med at klage eller gå i retten med en eventuel bøde.

Derfor startede mandag morgen i Sydøstjyllands Politi med at undersøge omstændighederne ved målingen, der fandt sted i forbindelse med en multikontrol af lastbiler den 21. september 2017 på motorvej E 45 ved rastepladsen Ejer Bavnehøj. Det var nødvendigt at fastsætte hastigheden til 50 km/t på en strækning frem mod afkørslen til rastepladsen for at der kunne ske en sikker afledning af alle lastbiler til rastepladsen til kontrol. Og ved selve afkørslen blev der foretaget automatisk hastighedskontrol.

Videodokumentation

Efter afsluttet kontrol gennemkøres kontrolstrækningen for videooptagelse, således at omstændighederne – sted, vejforhold og skiltning m.v. – for kontrollen dokumenteres til brug ved eventuel bevisførelse i sagerne.

Af videoen fremgår det, at bilisterne på dagen først mødte et skilt med KONTROL i begge sider af vejen. Derefter nedskiltes hastigheden med skiltning i begge sider af vejen således: 110 km/t – 80 km/t – 50 km/t – 50 km/t – ATK vogn parkeret bag en ret stor lystavle, der endeligt afledte lastbiler mod højre – herefter ophæves 50 km/t.

De biler, der ses på videoen, er altså biler, der kører på stedet efter at hastighedskontrollen er forbi og har intet med denne at gøre. Det er tilfældige forbipasserende på motorvejen.

Den er god nok

Sydøstjyllands Politi har nu fastslået, at hastighedskontrollen er foregået efter bogen og at der i øvrigt ikke er tale om en ”fælde” eller uordentlighed. Derfor håber vi, at både de, der blev blitzet og som derfor nu kan se frem til en bøde og måske mere end det og de, der alene har læst om kontrollen, anerkender at der foreligger hastighedsovertrædelser, der er afdækket på reel vis og at der ikke på det grundlag er baggrund for at ”hade” ATK indsatsen.

Sydøstjyllands Politi ønsker ikke bare at blitze så mange som muligt – det skal gå ordentligt til. Der skal være tale om reelle hastighedsoverskridelser af en korrekt skiltet tilladt hastighed, således at trafikanterne har mulighed for at overholde fartgrænsen på et konkret sted. Det er kun gennem fælles forståelse og ønske, at vi kan højne trafiksikkerheden – ikke ved at blitze så mange som muligt.
Skiltningen var i orden.

“Er man blitzet og stadigt ikke overbevist, så kan man altid rette henvendelse til Sydøstjyllands Politi og man kan som altid forlange sin sag afgjort i retten”, skriver Sydøstjyllands Politi til slut i pressemeddelelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu