Politiet undersøger mønster i flere bilbrande

8. oktober 2019 18:12 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Info

Personlige uvenskaber og unges kedsomhed er nogle mulige forklaringer på mange påsatte bilbrande.

I Tilst er der natten til tirsdag indløbet en anmeldelse om, at der er flere biler, der holdt parkeret på Langkærvej alle stod i flammer. En 29-årig mandlig beboer havde stået på gaden foran nummer 25, da der pludselig var brand i en af bilerne, der holdt foran blokken.

Herefter ser manden en udenlandsk udseende mand, der løbet fra stedet i retning mod et grønt område på Langkærvej.

Artiklen fortsætter under videoen.

Politiet ankommer kort herefter, hvor der i alt er ild i tre biler. Men politiet vurderede, at der ikke var risiko for, at branden ville sprede sig yderligere. Brandvæsenet får hurtigt slukket brandene, men to af bilerne er totalt nedbrændte, mens den tredje har skader på ydersiden. Østjyllands Politi noterer i døgnrapporten, at årsagen til branden endnu er ukendt.

Angiveligt råbte en kvinde “jeg har set jer”. Det fik en mand til at sige “kom, vi løber”, oplyser politiet.

Politiet vil meget gerne i kontakt med kvinden. Dette kan ske på telefonnummer 114.

Et mønster?

Antallet af påsatte bilbrande stiger. Det er det højeste siden 2016, da politiet begyndte at registrere fænomenet på centralt plan, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

I årets første ni måneder var der 648 sager. I samme periode de foregående år svingede tallet fra 487 til 626.

Men tallene er behæftet med usikkerhed. Det kan nogle gange være vanskeligt at afgøre, om en brand i en bil er påsat eller ej.

Årsagerne kan mange og varierede. Forsikringssvindel og hærværk er to bud. I andre tilfælde er der tale om personlige uvenskaber, som ligger bag, at nogen stikker ild på en bil.

Bestemte områder

I Østjyllands Politi har man konstateret, at en del brande forekommer i socialt belastede områder.

– Vi har konstateret et mønster, hvor vi ser bilbrande i bestemte geografiske områder i tidsrum, hvor der typisk ikke er ret mange mennesker på gaden, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard til Jyllands-Posten.

Han er enig i, at nogle brande kan forbindes til såkaldt utilpassede unge. Men man skal være varsom og ikke blot stirre på ét motiv, mener politiinspektøren.

I Jyllands-Postens artikel udtaler vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi, at han ikke, at der er en sammenhæng med bilbrande og socialt belastede kvarterer.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu