ANNONCE

Politiets indsats får kras kritik

17. december 2020 19:48 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

I perioden fra 2016 til 2019 er færre blevet sigtet for indbrud, selv om Danmark har en høj indbrudsrate.

Politiets indsats får kras kritik
Politiets indsats mod indbrud har på flere områder haltet, lyder kritikken. Foto: Scanpix

Kort efter at der er indgået et politiforlig, som skal styrke politiets indsats over for indbrud, kommer Statsrevisorerne med en kritik af politiets indsats i den forrige aftaleperiode.

Når det gælder indbrud, har politiet ikke klaret sig godt fra 2016 til 2019. Det fremgår af en ny beretning fra Statsrevisorerne.

Længere nede i artiklen kan du læse, hvad du selv kan gøre for at undgå indbrud.

I forhold til andre sammenlignelige lande har Danmark en høj indbrudsrate. Danmark har samtidig en relativt lav sigtelsesprocent og opklaringsprocent, fastslår Statsrevisorerne.

– I forligsperioden 2016-2019 er der således sket et fald i antallet af sigtelser for indbrud i privat beboelse. Politiets sagsbehandlingstid er steget. Og politiets produktivitet har været faldende, skriver Statsrevisorerne.

Trygheden er på spil

De mener ikke, at Justitsministeriets initiativer for at styrke politiets indsats mod indbrud har været tilfredsstillende.

– Statsrevisorerne finder det faldende antal af sigtelser for indbrud bekymrende, idet det har negativ indflydelse på borgernes tryghed og retsfølelse, skriver Statsrevisorerne.

Jens-Christian Bülow, politidirektør i Nordsjællands Politi og politiets nationale talsmand i forbindelse med indbrud, fortæller, at politiet tager kritikken alvorligt.

Han fortæller dog også, at antallet af anmeldelser i private hjem er nedbragt med 25 procent siden 2015.

– Det var en del af flerårsaftalen. Men når det er sagt, vil vi gerne forbedre os på de punkter, som Rigsrevisionen peger på, siger han og tilføjer:

– Sagsbehandlingstiden er selvfølgelig en torn i øjet på os. Det hænger sammen med de ressourcer, vi har været nødt til at bruge på terrorbevogtning og grænsekontrol.

Ny aftale giver “indbrudsgaranti”

I denne uge har et flertal på Christiansborg indgået en aftale om at styrke politiet med 450 betjente de kommende år. Samtidig indføres der en “politigaranti” på områder, hvor der er et “særligt hensyn til borgernes tryghedsfølelse”.

Det drejer sig om netop indbrud i private hjem, vold og voldtægt samt narkotikasalg ved skoler.

På indbrudsområdet betyder politigarantien, at politiet skal rykke ud med det samme. Politiet skal komme frem til borgerens hjem “hurtigst muligt”, efter at der er ringet 112, hvis gerningsmanden fortsat er til stede.

Politiet skal alternativt rykke ud inden for 24 timer, efter at borgeren har anmeldt indbruddet, medmindre borgeren selv har ønsket, at politiet kommer senere.

– Det indgår i vagtcentralens vurdering, om borgeren føler sig utryg, og om borgeren og pågældendes familie kan opholde sig nogenlunde som vanligt i boligen, indtil politiet har sikret eventuelle spor, fremgår det af politiaftalen.

Her er det desuden aftalt, at partierne bag aftalen i midten af 2022 skal orienteres om status på indbrudsområdet. Det kan give anledning til yderligere tiltag.

Fakta

Indbrud: Sådan gør du det svært for tyven

Særligt de mørke måneder og ferierne er højsæson for indbrud. Her kan du få overblik over, hvordan du kan gøre arbejdet svært for tyven.

* Beskyt boligen ved at forstærke døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan stå imod indbrudsforsøg.

* Automatisk lys, kameraer, tyverimærkning og alarmer kan også være med til at standse tyven.

* Hvis radioen og lyset er tændt, kan tyven tro, at der er nogen hjemme. Det kan også være en god idé med lidt vasketøj eller legetøj i haven.

* Frit udsyn til boligen kan sørge for, at naboer vil lægge mærke til en indbrudstyv. Til gengæld skal værdigenstande ikke stå frit fremme.

* Nabohjælp, hvor beboerne på en vej systematisk holder øje med hinandens boliger, kan gøre kvarteret mindre trygt for tyvene.

* Naboer kan også hjælpe hinanden med at skabe liv, når man ikke er hjemme, for eksempel ved at tømme postkassen, fylde skraldespanden, rydde sne, stille cykler eller biler foran huset eller rette på dørmåtten efter trappevask.

Kilde: Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd.

/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu