Politiets mails forsvandt som dug for solen

12. marts 2018 22:39 | Af: Newsbreak.dk

Den øverste ledelse i Københavns Politi fik slettet mail-konti, inden Tibet-kommissionen fik mulighed for at undersøge, hvem der har givet ulovlige ordrer og urigtige oplysninger til Folketinget.

Politiets mails forsvandt som dug for solen
Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012. Politiet sørgede for, at præsident Hu Jintao ikke fik demonstranterne at se. Foto: Dennis Lehmann/arkiv/Scanpix

De øverste chefer i Københavns Politi kan være sluppet for let, da de kort før jul undgik at blive draget til ansvar for den ulovlige ordre om at stoppe fredelige demonstranter i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i 2012. Det skriver DR.

Før Tibet-kommissionen overhovedet kom i gang med at undersøge, hvor ordren kom fra, fik topledelsen nemlig slettet deres mailkonti. Derfor fik kommissionen aldrig mulighed for at undersøge de øverste chefers mailbokse.

Det viser dokumenter, som P1 Orientering har fået aktindsigt i. Og det bekræfter Tibet-kommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, over for radioprogrammet.

– Vores konklusion gik jo på, at der var et muligt disciplinært ansvar for nogle medarbejdere, som ikke indgik i ledelsen. Og vi har jo så prøvet at eftersøge og undersøge, om der kunne være noget højere oppe.

– Når så deres mail-korrespondance ikke er der, så kan vi jo altså ikke se ’hvad har været deres rolle i det her?’, ’hvad har været deres andel af det, der er foregået?’, siger Tuk Bagger.

De nye oplysninger sår tvivl om Tibet-kommissionens klare frifindelse af den øverste ledelse, som kommissionen skriver ”ikke har haft nogen viden om” den ulovlige ordre og de urigtige oplysninger, som politiet senere gav til Folketinget.

Det mener professor i forfatningsret, Jens Elo Rytter, fra Københavns Universitet.

– Mange af os har jo haft svært ved at forstå, at det skulle være en ide, der er fostret nede på et eller andet mellemlederniveau i politiet, og har derfor ledt efter et spor opad i systemet. Og det spor kan jo være svært at forfølge, når alle disse mails er blevet slettet.

– Det betyder, at den formulering, der er i redegørelsen, om, at der ikke er grundlag for at kritisere Københavns Politis ledelse, hviler på et noget tyndt grundlag i og med, at hele mail-korrespondancen er væk, siger Jens Elo Rytter.

Politiets IT-systemer gemmer, ifølge Rigspolitiet, kun slettede mails i 30 dage. Herefter findes der ingen backup. Hverken af de enkelte mails, som medarbejdere selv har slettet, eller af den øverste ledelses mailbokse, der er blevet slettet helt, efter de har forladt deres job.

Og det har forhindret Tibet-kommissionen i at nå til bunds i Tibet-sagen. Særligt når det gælder Københavns Politis øverste ledelses rolle, forklarer kommissionens formand.

– Det er et problem, man må forholde sig til. Hvis man ønsker, at en kommission skal undersøge, hvad der er foregået, så er det jo et reelt problem, at man bliver afskåret fra at undersøge tingene til bunds, siger Tuk Bagger.

Det er professor i forfatningsret Jens Elo Rytter enig i:

– Det er klart, at når man ikke kan føre undersøgelsen til bunds og navnlig ikke kan føre den til tops, så er det et problem. Fordi det er jo sådan set det aspekt af den sag, der er det vigtigste, forklarer Jens Elo Rytter.

Det er ikke lykkes at få rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til at stille op til et interview om sagen. Rigspolitiet har i stedet sendt en skriftlig kommentar til de oplysninger, som P1 Orientering nu har fået offentligt frem.

– I lyset af blandt andet Tibetkommissionen, vil vi da kigge nærmere på, om der er behov for at gøre fristen længere, skriver Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu