ANNONCE

Politiets nye våben for utrygge borgere

17. juli 2019 06:44 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Danskerne har taget rigtig godt imod et nyt trygheds-initiativ fra landets politikredse.

Politiets nye våben for utrygge borgere
Mobil politistation bliver sat op på Blågårds Plads på Nørrebro i København den 10. august 2017. Politiet har efter de mange skyderier i den seneste tid sat en mobil politistation op på Nørrebro. Den mobile politistation skal være med til at skabe tryghed og det betyder, at borgere er velkommen til at komme forbi til en snak. Udover at der er indsat en mobil politistation, hvor betjente vil være tilstede, så vil der også gå betjente rundt i det område, hvor den mobile politistation holder parkeret.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Der kan være mange årsager til, at vi danskere pludselig føler os utrygge og søger hjælp hos politiet. Det kan være mistænkelig adfærd i nabolaget, knallertkørsel på små villaveje eller noget helt tredje. Desværre har politiet ikke altid ressourcer til at sende en patruljevogn på grund af mere presserende sager.

Det fik i efteråret 2018 landets politikredse til at lave såkaldte tryghedsopfølgninger, hvor anmelderen efterfølgende bliver kontaktet via telefon eller får besøg af en betjent, der gerne vil høre mere om hændelse eller eventuelt drøfte sagen. Det skriver fremgår af Politi.dk.

– Vi har rigtig gode erfaringer med vores tryghedsopfølgninger her hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Vi får nyttig information fra borgeren og samtidig oplever han eller hun forhåbentlig, at vi tager deres bekymring alvorlig. For det gør vi, siger vicepolitiinspektør Allan S. K. Holm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der var den  første politikreds, som indførte tryghedsopfølgningerne.

Artiklen fortsætter under videoen

Siden er konceptet blevet taget i brug i landets øvrige politikredse.

Godt politiet kiggede forbi

En af de, der har haft gavn af initiativet er Lizette Gullberg fra Næstved. Hun kontaktede politiet, da hun opdagede en blotter i sin have en aften i maj. Der blev sent en hundepatrulje til adressen, men det lykkedes ikke at finde gerningsmanden. Anmelderen fik et par dage senere besøg af en forebyggelsesbetjent, der lige ville vende sagen. Han rådede hende blandt andet til at få sat lys op i haven. Det fik hun gjort og har ikke siden haft ubudne gæster.

– Det giver en tryghed, at politiet kommer. Det gør det altså bare. Det fortæller noget om, at politiet tager det alvorligt, følger op på sagen og taler med borgeren. Jeg fik endda også hans kort, så jeg kunne komme i kontakt med ham, siger Lizette Gullberg.

En vigtig brik i politiarbejdet

Det er en af politiets vigtigste opgaver at sikre en høj grad af tryghed hos borgerne, og et af de vigtige værktøjer til det, er netop tryghedsopfølgninger. I løbet af første halvår i 2019 har landets politikredse tilsammen foretaget 5036 af slagsen. Nogle ved personligt fremmøde og andre telefonisk.

– Tryghedsopfølgningerne er vigtigt redskab i det daglige politiarbejde. De er med til, at vi kommer tættere borgerne og ikke mindst, at de føler sig hørt og taget alvorligt. Det er et vigtig led i at skabe tryghed, siger politiinspektør Tenna Wilbert, der er chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu