ANNONCE

Politiformand raser: -Kulturen er katastrofal

14. november 2019 08:20 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Claus Oxfeldt mener, at trafikkulturen er katastrofal. Vanvidsbilister kører videre, fordi de forsinker sager.

Vanvidsbilister fortsætter med at køre videre på de danske veje, fordi de kan trække retssager i langdrag.

Sådan lyder det fra en række betjente til Berlingske. Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt bekræfter tendensen og peger samtidig på, at han mener, at trafikkulturen generelt er blevet katastrofal.

– Det bliver værre og værre. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gennem mange år har oplevet, at folk har prøvet at forlænge en eventuel dom ved at udeblive fra retsmøderne.

– Det er min vurdering, at trafikkulturen er katastrofal. Folk de banker over for rødt og kører i nødsporet på motorvejen. Og det er også ganske almindelige mennesker, siger han.

Når et anklageskrift er forkyndt for en tiltalt, som ikke møder op i retten, kan det ende med en udeblivelsesdom.

Men tiltalte bilister kan trække det i langdrag ved eksempelvis at lade være med at åbne deres e-boks, så anklageskriftet ikke bliver forkyndt, forklarer Oxfeldt.

Og det spilder også betjentenes tid, når de bliver bedt om at møde op for at vidne i retssager, som igen og igen bliver udskudt.

– Det er desværre ikke et nyt problem og er der også i alle mulige andre sager, siger politiformanden.

Flere sager

Politibetjente møder forgæves op som vidner, når retsmøde efter retsmøde bliver aflyst, fordi sagernes hovedpersoner – bilister, der har begået overtrædelser af færdselsloven – ikke møder op i retten.

Bilisterne er ligeglade med, at politiet udskriver bøder, og at de bliver indkaldt til retsmøder.

De kører videre og trækker på den måde deres sager i langdrag.

Det fortæller flere færdselsbetjente til Berlingske.

Afmagt

I et tilfælde fik en bilist frakendt sit kørekort i 2014, 2015 og 2017. Han burde i mellemtiden have betalt tusindvis af kroner i færdselsbøder, men det er ikke sket. Han kører tilsyneladende videre i Københavns gader.

Henrik Schmeisser har været færdselsbetjent ved Københavns Politi i 35 år og bekræfter, at eksemplet er et billede på et generelt problem.

– Jeg føler afmagt, siger han til Berlingske.

Avisen har kendskab til flere lignende sager.

En politibetjent, der stopper en bilist i trafikken, kan som udgangspunkt ikke tage personens kørekort, hvis vedkommende nægter sig skyldig eller ønsker, at sagen afgøres ved en domstol. Det udnytter nogle bilister.

Hvis en trafikforseelse bliver en sag ved domstolene, skal anklageskriftet forkyndes for den tiltalte, før retssagen kan begynde.

Fakta

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i september 2019 blandt 1052 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Hvad er efter din mening farligst i trafikken?

  • Bilister der kører langsommere end fartgrænserne 11%
  • Bilister der kører hurtigere end fartgrænserne 42%
  • Det er lige farligt 44%
  • Ved ikke 3%

Har du oplevet farlige situationer i trafikken, fordi andre trafikanter kørte langsommere end fartgrænsen?

  • Ja, men der skete ikke et uheld 62%
  • Ja, og der skete et uheld 4%
  • Nej 27%
  • ved ikke 7%

Det kan ske, ved at anklageskriftet sendes til bilistens e-boks. Men hvis en borger undlader at åbne sin post fra myndighederne, vil meddelelsen ikke juridisk være forkyndt, og så forhales sagen.

Minister vil præsentere værktøjer

Færdselsbetjent Henrik Schmeisser mener ikke, at politiet har de fornødne værktøjer til at stoppe grove fartsyndere i at køre videre.

– Det skal være lettere at konfiskere køretøjer eller at fratage et kørekort administrativt, indtil personen møder i retten, siger Henrik Schmeisser.

Over for Berlingske kalder Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, situationen med trafikanter, der gang på gang overtræder færdselsloven uden at møde op til retsmøder, for “et stort problem”.

Og i et skriftligt svar til Berlingske skriver justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen vil præsentere en række værktøjer inden jul, der skal imødegå problemet med såkaldte vanvidsbilister.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu