DF'ere klar på beskidt kamp

Det bliver svært at samle Dansk Folkeparti efter valg af ny formand, siger formandskandidat under debat

De fire kandidater til DF-formandsposten Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen ankommer til TV-debat søndag den 16. januar 2022
De fire kandidater til DF-formandsposten Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen ankommer til TV-debat søndag den 16. januar 2022
Udgivet Opdateret

Den splid, som for alvor er kommet op til overfladen under formandsvalgkampen i Dansk Folkeparti, har været kendt i årevis.

Derfor havde de fire kandidater til formandsposten i partiet på forhånd forventet, at kampen om at blive partiets nye formand ville blive uskøn.

Livestreamet hos DF

Sådan lyder det i en debat mellem de fire - Merete Dea Larsen, Erik Høgh-Sørensen, Martin Henriksen og Morten Messerschmidt - som stiller op til formandsposten.

Debatten bliver livestreamet på Dansk Folkepartis hjemmeside.

Svær at samle

- Jeg opfatter den (valgkampen, red.) som rigtig ærgerlig. Det har stået på i årevis. Det bliver svært at samle bagefter. Det er derfor, jeg tror på, at jeg er en af dem, der kan samle, fordi jeg har holdt mig udenfor, siger Merete Dea Larsen.

Martin Henriksen, som sidder i partiets hovedbestyrelse og tidligere var udlændinge- og integrationsordfører, giver hende ret.

Slår ned på alliancer

- Det er jo rigtigt, det Merete siger, at det har stået på de sidste to til tre år. Det er jo, fordi der er nogle, der har haft en tendens til at sætte personlige interesserer over partiets, siger han.

Martin Henriksen siger, at han - hvis han bliver formand - vil slå ned på dannelse af alliancer i partiet. De personlige interesser og magtkampe skal pakkes væk, så partiet kan koncentrere sig om politik, slår han fast.

Uskøn valgkamp

Morten Messerschmidt, som i øjeblikket betragtes som favorit til at blive partiets nye leder efter det ekstraordinære årsmøde søndag den 23. januar, har tidligere afvist at stille op til en debat.

- Det har været en meget uskøn valgkamp, og det forudså jeg fra begyndelsen. Derfor har jeg takket nej til debat, siger Messerschmidt.

Når han så alligevel har valgt at deltage i debatten, er det, fordi han opfatter det som vigtigt at give partiets medlemmer mulighed for at stille spørgsmål til kandidaterne.

BAGGRUND OM FORMANDSVALGET

Der er nu tre erklærede formandskandidater til posten som ny formand for Dansk Folkeparti. Og Inger Støjberg har erklæret, at hun ikke stiller op.

Nedenfor kan du blive klogere på, hvordan og hvornår der vælges en ny formand i Dansk Folkeparti.

* Dagen efter kommunalvalget, der blev afholdt 16. november, meddelte formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl, at han ville indkalde partiets hovedbestyrelse til et møde.

På mødet, der blev afholdt d. 20., anmodede han om at indkalde til et ekstraordinært årsmøde, så partiet kan vælge en ny formand.

* Når hovedbestyrelsens formand har fået en anmodning om et ekstraordinært årsmøde, må der maksimalt gå to måneder, før det bliver afholdt.

* Det betyder, at medlemmerne af Dansk Folkeparti skal vælge deres nye formand 23. januar på et ekstraordinært landsmøde.

* 7. januar 2022 er den sidste dag, hvor medlemmer af Dansk Folkeparti kan melde sig som kandidater til formandsposten.

* Formanden i Dansk Folkeparti skal vælges med absolut flertal - altså over halvdelen af de afgivne stemmer.

* Mindst en tredjedel af dem, som kan stemme på årsmødet, skal deltage i en afstemning, før den er gyldig.

Kilde: Ritzau og Dansk Folkepartis vedtægter.
Powered by Labrador CMS