Foreslår at afskaffe ny helligdag

Der er en bedre vej ud af det, mener den tidligere minister

Udgivet Opdateret

Den tidligere mangeårige Venstre-minister Bertel Haarder melder sig nu i debatten om afskaffelsen af store bededag som helligdag. Han foreslår, at man lader store bededag bestå og i stedet afskaffer 2. pinsedag.

Det siger han til Jyllands-Posten.

Bertel Haarder understreger dog, at store bededag er "menneskeskabt" og således ikke er baseret på bibelske begivenheder. Af samme grund er han i princippet ikke imod en afskaffelse af helligdagen.

Forbundet med traditioner

- Store bededag er ikke noget helligt. Den er yderst menneskeskabt, og det er også derfor, at den kan afskaffes ved lov, siger han til Jyllands-Posten.

Han påpeger alligevel, at der er en række traditioner forbundet med dagen, som han ikke mener, der er ved 2. pinsedag.

Landet over bliver der holdt konfirmationer på dagen. Og så er der traditionen med at spise varme hveder.

Ikke hellig

- 2. pinsedag er heller ikke hellig, og den ville måske være et mere oplagt forslag end store bededag, for den bruges ikke til noget.

- Der er mere kultur og tradition omkring store bededag end om anden pinsedag, og jeg tror, at kirken ville have mere forståelse for at fjerne anden pinsedag, siger Bertel Haarder.

Bertel Haarder, der selv har været kirkeminister, genopstillede ikke ved seneste folketingsvalg, men følger stadig den politiske debat.

Det er uliberalt

Han forstår ikke alle de hårde ord, som forslaget om en afskaffelse af store bededag har fået med på vejen.

Blandt andet har tidligere Venstre-minister Birthe Rønn Hornbech meldt sig ud af Venstre i protest mod partiets planer om at skippe helligdagen i samarbejde med resten af regeringen.

- Jeg synes, at det, der er sket i de sidste uger, hvor man går ind og vil bestemme over arbejdsmarkedets parter ved at afskaffe store bededag, det er så uliberalt, sagde hun til Ritzau sidste søndag.

Bertel Haarder mener, at det ville være bedre at afskaffe 2. pinsedag end store bededag.
Bertel Haarder mener, at det ville være bedre at afskaffe 2. pinsedag end store bededag.

STORE BEDEDAG

Store bededag er en officiel dansk helligdag, som falder på fjerde fredag efter påske og dermed tre uger før pinse. I år 2023 er Store bededag den 5. maj.

En bededag var oprindeligt en af årets mange mindre helligdage, der var særligt tilegnet bod og faste; fx var på landet hver onsdag officiel bededag, hvor folk skulle faste og præsterne bede for fred. Hertil kom en serie bededage ved særlige lejligheder. De blev afskaffet ved Reformationen, men blev i de følgende århundreder genindført lidt efter lidt.

SVM-regeringens regeringsgrundlag, præsenteret den 14. december 2022, indeholder et forslag om at afskaffe Store bededag som helligdag fra år 2024 og frem, men det er endnu ikke blevet vedtaget i folketinget.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS