Her falder Støjbergs dom

Der er nu sat dato på, hvornår den tidligere udlændinge- og boligminister skal have sin sag afgjort

Inger Støjberg vil sammen med Dansk Folkeparti med et nyt lovforslag udvise tusindvis af indvandrere. (Arkivfoto)
Inger Støjberg vil sammen med Dansk Folkeparti med et nyt lovforslag udvise tusindvis af indvandrere. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal vente lidt over to uger på at få sin dom i Rigsretten.

Torsdag eftermiddag er det sidste ord sagt i sagen, der nu er optaget til dom. Rigsrettens formand, Thomas Rørdam, sluttede retsmødet af med at oplyse, at dommen afsiges den 13. december klokken 13.

Det vil foregå i Eigtveds Pakhus i København, hvor alle retsmøderne i rigsretssagen er foregået.

Sagen handler om, at Inger Støjberg i 2016 meddelte et stop for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever.

Går efter fængsel

Over 31 retsmøder har dommerne overværet 31 vidneafhøringer i Rigsretten, og så har anklagerne læst op, hvad yderligere syv vidner forklarede for Instrukskommissionen.

Derudover er der fremlagt bunkevis af dokumenter i form af blandt andet mails og notater.

Under de sidste to retsmøder har anklagerne og forsvarerne fremlagt hver deres syn på sagen.

Anklagerne går efter at få idømt Inger Støjberg mindst fire måneders betinget fængsel.

Kræver frifindelse

De vil have hende dømt for at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen iværksatte og fastholdt en ulovlig ordning, hvor asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, blev adskilt i strid med loven.

Ifølge anklagerne havde Støjberg direkte forsæt - altså var det en bevidst handling. Men hvis ikke det ifølge dommerne holder, mener de, at Støjberg skal dømmes for at have handlet groft uagtsomt.

Da Støjbergs forsvarere, Nicolai Mallet og René Offersen, fik ordet torsdag, krævede de frifindelse.

Sagen der fik Støjberg stillet for rigsret

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem, fire år efter at sagen startede.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen
Powered by Labrador CMS