Indkalder til pressemøde

Natten til torsdag blev regeringen og Folketingets partier minus Nye Borgerlige enige om yderligere genåbning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kollegerne var sent oppe, før der natten til torsdag blev landet en aftale om yderligere genåbning.
Udgivet Opdateret

Sundhedsministeriet inviterer til pressemøde klokken 12 torsdag om genåbningen og status på covid-19-situationen.

Det skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Med til pressemødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum samt Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Natten til torsdag blev der forhandlet en aftale på plads om yderligere genåbning af samfundet.

I aftalen er det blandt andet aftalt, at kravet om mundbind eller visir ophæves fra 14. juni. Dog med undtagelse i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned. Kravet om mundbind eller visir udfases helt 1. september.

Desuden er der aftalt en udfasning af coronapasset. Brugen af coronapasset indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

Udfaset til september

Fra 1. september vil stort set alle restriktioner være udfaset. Der vil fortsat være restriktioner i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2000 deltagere.

Fra 1. oktober vil restriktioner formentlig helt være fortid. Det fremgår af aftalen.

- Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner - undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark - vil være væk i september, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag morgen.

Aftalen er en køreplan, som er i tråd med myndighedernes anbefalinger. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Alt det, vi har sukket efter og håbet på, kan kun lade sig gøre, fordi vi har så stærk kontrol over epidemien med lave indlæggelses- og smittetal og kontrol med de forskellige varianter.

Fast køreplan

- Det er en køreplan med nogle faste datoer, som man kan regne med. Både som dansker, men også som arrangør, sagde Heunicke på pressemøde.

Henrik Ullum har også allerede været på banen før pressemødet. Og blandt andet udtalt sig om coronapasset.

- Coronapasset er en måde, vi i de situationer, der er størst smitterisiko, kan mindske risikoen. For vi er ikke et sted, hvor vi kan aflyse epidemien.

- Vi står et godt sted, men vi har brug for nogle håndtag til at styre den over sommeren, indtil flere er blevet vaccineret, sagde Ullum til TV2 tidligere torsdag.

DE NYE REGLER PUNKT FOR PUNKT

Tidligt torsdag morgen blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om at udfase de fleste restriktioner, der er blevet indført som svar på coronapandemien.

Læs her, hvad der bliver udfaset og hvornår:

* Mundbind:

Krav om mundbind eller visir ophæves mandag den 14. juni på alle områder undtagen i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned.

Krav om mundbind eller visir udfases helt den 1. september.

* Coronapas:

Den fortsatte brug af coronapas indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

Gyldigheden af en negativ PCR-test som gyldigt coronapas vil fra 1. juli gælde i 96 timer, altså fire døgn, i stedet for i dag, hvor det gælder 72 timer svarende til tre døgn.

* Åbningstider på barer og restauranter:

Barer og restauranter må udvide deres åbningstider fra fredag den 11. juni fra klokken 23.00 til 24.00.

Samtidig åbnes der generelt for salg af alkohol indtil midnat. Det vil sige også i detailhandlen.

Den 15. juli udvides åbningstiden yderligere til klokken 02.00.

* Arealkrav:

For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkravene og afstandsanbefalinger fra den 1. juli.

* Natteliv:

Diskoteker, natklubber og lignende må åbne igen den 1. september med krav om coronapas, men uden andre restriktioner.

Den 1. oktober ophæves kravet om coronapas.

* Forsamlingsforbud:

Det indendørs forsamlingsforbud hæves til 250 den 1. juli.

For indendørs, stående arrangementer bortfalder forsamlingsforbuddet 1. september. Dog er der fortsat krav om coronapas frem til 1. oktober.

For større arrangementer med siddende publikum bortfalder forsamlingsforbuddet 1. september. Der er dog fortsat krav om coronapas for udendørs arrangementer med mere end 2.000 tilskuere frem til 1. oktober.

Kilde: Kilde: Justitsministeriet.
Powered by Labrador CMS