Gidseldrama overstået: 18 fundet dræbt

Et langvarigt gidseldrama mod et luksushotel i Mali ser ud til at være slut. Ifølge officielle kilder er der ikke flere gidsler tilbage på hotellet. Flere personer har mistet livet.

Hele dagen har været præget af et voldsomt gidselsdrama i Mali, hvor Al-Qaeda har holdt 170 mennesker fanget på luksushotel i landets hovedstad. Foto: HABIBOU KOUYATE/Scanpix
Udgivet Opdateret

Et langvarigt gidseldrama mod et luksushotel i Mali ser ud til at være slut. Ifølge officielle kilder er der ikke flere gidsler tilbage på hotellet. Flere personer har mistet livet.

Gidselsituationen på et hotel i Mali, der har varet det meste af fredag, synes nu at være slut.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser en repræsentant fra de maliske myndigheder til en fransk TV-station, at gidseltagerne ikke tilbageholder flere gidsler på hotellet i Malis hovedstad, Bamako.

Det er endnu uvist, hvor mange, der har mistet livet i aktionen. Ifølge Reuters er der tale om »mindst tre«, mens nyhedsbureauet AFP ifølge den britiske avis The Guardian skriver, at der skulle være fundet 18 lig.

Bevæbnede mænd angreb tidligt fredag morgen hotellet og tog 170 personer gidsel. Flere gidsler er flygtet eller frigivet.

Ifølge flere internationale medier har både FN og amerikanske specialstyrker arbejdet for at få gidslerne frigivet.

Fredag eftermiddag har der flere gange været kraftige skudvekslinger inde fra hotellet, hvor specialstyrker har forsøgt at befri gidslerne.

Tre gidseltagere døde

Ifølge det maliske sikkerhedsministerium har tre gidseltagere mistet livet.

Kilder fortalte tidligere til nyhedsbureauet AFP, at det er militante islamister, der står bag angrebet, og ifølge Reuters har en sikkerhedskilde oplyst, at gidseltagerne råbte »Allahu akbar (Gud er stor, red.)«, mens de angreb hotellet. Reuters citerer desuden en »sikkerhedskilde« for, at gidseltagerne har løsladt flere personer, fordi de var i stand til at recitere vers fra Koranen.

En afrikansk gruppe med forbindelse til den militante islamistiske bevægelse al-Qaeda har på sociale medier taget skylden for angrebet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Al-Mourabitoun, som gruppen kalder sig, holder til i det nordlige Mali og består ifølge Reuters hovedsagelig af arabere og personer fra Tuareg-stammen, som særligt holder til i den nordlige del af landet. Det er dog endnu ikke bekræftet, at gruppen står bag angrebet.

Det vestafrikanske land Mali, som er en tidligere fransk koloni, har været præget af uro siden foråret 2012, hvor regeringen med præsident Amadou Toumani Toure blev kuppet af militæret.

Det nordlige Mali var i perioder i 2012 besat af grupper af islamister, hvoraf nogle havde forbindelse til al-Qaeda. I januar 2013 bad landets regering Frankrig om assistance til at bekæmpe de militante islamister i landet. Tidligere på ugen besluttede Folketinget at sende 30 specialtrænede danske elitesoldater til FNs fredsbevarende mission i landet.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at man har været i kontakt med alle de danskere, man ved, opholder sig i Bamako, og at der ikke skulle være danskere blandt de dræbte eller tilskadekomne.

Powered by Labrador CMS