Mink-regning bliver dyrere

Ud over de mange milliarder, minkerhvervet skal have i erstatning, vil administration og oprydning koste dyrt

Den fjerde november, stod det klart at alle mink skulle aflives. Nu er regningen blevet endnu større.
Den fjerde november, stod det klart at alle mink skulle aflives. Nu er regningen blevet endnu større.
Udgivet Opdateret

Regningen efter nedlukningen af minkerhvervet i Danmark lyder ikke kun på det stort milliardbeløb i erstatning, et bredt flertal i Folketinget blev enige om i januar. 

Den vil også lyde på et trecifret millionbeløb i administration, advokater og naturbeskyttelse.

Det viser regeringens forslag til finansloven for 2022, hvor der er lagt budget for blandt andet Fødevarestyrelsens opgaver de næste mange år, når det kommer til de slagtede mink.

Tager tre år

Erstatningerne skal ske via en taksationskommission, der er nedsat under Transportministeriet. Her er afsat samlet 97,8 millioner kroner til og med 2024 til det arbejde.

I sommer begyndte Fødevarestyrelsen at søge dommere, jurister og HK'ere til kommissionen. Arbejdet ses tage op til tre år.

Udgifterne stopper dog ikke med taksationskommissionen.

Afsat 136,4 millioner

Også i Fødevarestyrelsen vil nedlæggelsen af minkerhvervet fortsætte med at koste penge de næste år. Ikke mindst da det er her, erstatningspengene skal udbetales fra.

I 2022 er der budgetteret med 50,4 millioner kroner til "udgifter vedrørende administration i forbindelse med udbetaling af erstatninger og kompensationer, retssager, juridisk bistand, it-udgifter med videre". Samlet til og med 2025 er der afsat 136,4 millioner kroner her.

Gravet ned

Og dertil kommer fortsatte udgifter til foranstaltninger, der skal beskytte områderne, hvor de mange millioner døde mink blev gravet ned, mod mulige skadevirkninger.

I 2022 er der afsat 46 millioner kroner til det arbejde. Og samlet til og med 2026 er der afsat 111,2 millioner kroner.

Småpenge

Hertil kommer en lang række mindre udgifter spredt ud over forskellige ministerier til ting så forskellige som bedre understøttelse af de pludseligt jobløse minkavlere, støtte til omdannelse af minkfarme til andre formål og nedrivning af minkfarme.

Samlet godt 345 millioner kroner frem til og med 2026.

Det er dog småpenge sammenlignet med de små 19 milliarder kroner, der forventes udbetalt erstatning til minkejerne. De penge kommer dog ikke fra finansloven, men fra en særbevilling, der blev trykket hånd på, da aftalen om erstatning blev indgået i januar.

Minksagen i datoer

Den 3. november 2020 sendte SSI en ny risikovurdering med bilag til Sundhedsministeriet.

Den 4. november 2020 delte SSI oplysninger om ”cluster 5” virusvarianten i det europæiske varslingsnetværk EWRS (Early Warning Response System) og i det globale varslingsnetværk under WHO: IHR (International Health Regulations).

Den 5. november 2020 delte SSI hele gensekvensen af cluster 5 virus på den internationale offentlige database GISAID , sekvensen blev samme dag også delt i varslingsnetværkene EWRS og IHR. Sekvensen blev lagt på SSIs hjemmeside lørdag den 7. november 2020 (se under covid-19-sekvenser på SSI’s hjemmeside ).

Den 6 . november 2020 havde SSI et møde med eksperter fra både ECDC og WHO, hvor oplysninger om den epidemiologiske udvikling af smitte blandt mink og mennesker, oplysninger om minkvarianter og de genetiske ændringer og undersøgelser og detaljerede data omkring antistofsensitivitetsforsøgene af cluster 5 blev delt. Herefter udgav WHO en risikovurdering.

Den 6. november 2020 blev der også afholdt et pressemøde for den udenlandske presse med deltagelse af SSI i regi af udenrigsministeriet og med deltagelse af udenrigsministeren samt Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Efterfølgende blev der afholdt et møde om udviklingen med udenlandske ambassadører i regi af Udenrigsministeriet, men deltagelse af fødevare og sundhedsmyndighederne.

Lørdag den 7. november 2020 havde SSI, Sundhedsstyrelsen (SST), Fødevarestyrelsen (FVST) og Københavns Universitet (KU), der indgår i DK-VET et møde med de engelske veterinære myndigheder og sundhedsmyndigheder, hvor de førnævnte data og resultater også blev delt.

Kilde: Statens Serum Institut
Powered by Labrador CMS