Nu skal vi til det igen

Statsministeren har indledt valgkamp

Udgivet Opdateret

Med favnen fuld af røde roser markerer statsminister Mette Frederiksen (S) startskuddet på valgkampen frem mod folkeafstemningen om det danske EU-forsvarsforbehold.

Lørdag er hun på Herlev Torv i Herlev vest for København for at overbevise vælgere om at stemme ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold.

Havde en anden holdning

Det er på trods af, at hun for kort tid siden havde en anden holdning til spørgsmålet. 

Men for statsminister Mette Frederiksen (S) har den russiske invasion af Ukraine ændret alt.

Statsminister Mette Frederiksen under besøg på militærbasen Tapa i Estland, onsdag den 30. marts 2022.
Statsminister Mette Frederiksen under besøg på militærbasen Tapa i Estland, onsdag den 30. marts 2022.

- Jeg tror faktisk ikke, at det, at jeg selv har haft en anden holdning tidligere, er et problem. For jeg må jo bare åbent og ærligt sige, at det er fordi Europa og verden har forandret sig, siger Mette Frederiksen til TV2 News.

Morten Messerschmidt hænger plakater op på Amagerbro i København. 1. juni er der folkeafsteming om danmarks forsvarsforbehold.
Morten Messerschmidt hænger plakater op på Amagerbro i København. 1. juni er der folkeafsteming om danmarks forsvarsforbehold.

Regeringen har tidligere sagt, at det ikke var nødvendigt at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Så sent som 1. februar sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Altinget, at der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at "vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil".

Rigtig godt

- Det er rigtig godt, at politikere også kan ændre holdning. Tænk hvis vores holdning var den samme, uanset hvad der sker ude i verden, siger Mette Frederiksen.

- Jeg synes jo, at når vi har at gøre med en gammeldags angrebskrig, så er vi alle tvunget til at gøre op med os selv, hvad vi vil gøre i den nye virkelighed.

Ifølge Indenrigsministeriets regler må der hænges valgplakater op den fjerde lørdag inden en folkeafstemning.

Klokken 12

Det betyder, at ja- og nejpartierne må hænge deres plakater op klokken 12 i dag.

Morten Messerschmidt, der er formand for Dansk Folkeparti - et af Folketingets nej-partier - er taget til Amager for at udbrede budskabet om, at forsvarsforbeholdet skal bevares.

- Stem nej til mere EU, står der på plakaterne.

Flere politikere viser billeder på deres sociale medier, hvor de er kravlet op i lygtepæle for at sætte valgplakater op med strips.

Det gælder blandt andet Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, som poserer på en stige ved en lygtepæl med en valgplakat i hånden.

- Solen skinner, og jeg er kravlet op i lygtepælene med et ja, skriver hun på Facebook.

Også den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, er ude med valgplakater.

- Stem ja 1. juni. For sammenhold uden forbehold, skriver hun på Facebook.

Powered by Labrador CMS