Ny barselsaftale på plads

Nu er de blevet enige

Regeringen vil ifølge DR undtage selvstændige fra nye regler om øremærket barsel. (Arkivfoto).
Regeringen vil ifølge DR undtage selvstændige fra nye regler om øremærket barsel. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Bredt politisk flertal er enige om at øremærke 11 ugers barsel til begge forældre, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Det er ni ugers barsel mere til fædre.

Dette er blevet oplyst på et doorstep i Beskæftigelsministeriet klokken 18.15.

Aftalen betyder, at fædre får ni ugers øremærket barsel mere end nu.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet.

Forhandlingerne er sket på baggrund af et EU-direktiv fra 2019. Det pålægger alle EU-lande at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til begge forældre senest i 2022.

Aftalen bygger på et forslag, som arbejdsmarkedets parter kom med i september. De foreslog at øremærke netop 11 ugers barsel til hver forælder.

Øremærket barsel

Aftalen indebærer, at der med den kommende orlovsmodel sikres en ligelig fordeling af orlov mellem mødre og fædre, så mor og far som udgangspunkt får 24 ugers orlov hver efter barnets fødsel.

For lønmodtagere vil ni ud af de 24 orlovsuger være øremærket som følge af EU's orlovsdirektiv. Derudover bliver solofædre ligestillet med solomødre i forhold til antallet af orlovsuger efter fødslen, så begge får 46 ugers orlov hver. Samtidig vil soloforældre få mulighed for at overdrage en del af deres orlov til et nærtstående familiemedlem. Endelig får LGBT+-familier mulighed for at fordele orloven mellem op til fire forældre.

De nærmere regler for overgangen fra den nuværende orlovsmodel til den kommende orlovsmodel fastlægges i forbindelse med udmøntningen af den politiske aftale. Der fremsættes lovforslag herom inden udgangen af 2021.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Powered by Labrador CMS