Ny pille mod corona: -En gamechanger

Det er vigtigt, at kommende pillebehandling mod covid-19 bliver sat i gang hurtigt, siger eksperter

Udgivet Opdateret

Vi kender allerede coronavaccinen, men nu bliver der taget nye alternative metoder i brug. 

En ny tablet mod den smitsomme virus blev nemlig prĂŠsenteret pĂ„ onsdagens pressemĂžde. 

En gamechanger

Netop dette er en stor gamechanger, at Danmark fra efterÄret stÄr til at fÄ en pille, der kan gives til coronasmittede for at undgÄ alvorlig sygdom.

SĂ„dan siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Tabletten - Paxlovid - blev prÊsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pÄ onsdagens pressemÞde i Statsministeriet om den fremtidige coronastrategi.

IfÞlge Lone Simonsen er tabletten en rigtig effektiv behandling, hvis man fÄr den tidligt i forlÞbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom.

Kan ikke gÄ hurtigt nok

- SpÞrgsmÄlet er, hvordan man kan fÄ disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke fÄr den hurtigt nok, er den ikke noget vÊrd, siger hun.

Hvis man for eksempel fÞrst bliver testet mod corona, nÄr man er indlagt pÄ hospitalet, mener Lone Simonsen, at det er for sent at modtage pillebehandlingen.

- Men hvis man gÞr, som SÞren BrostrÞm (direktÞr i Sundhedsstyrelsen, red.) siger, og lader sig teste hurtigt, hvis man har symptomer, sÄ har vi den ekstra hjÊlp efter sommerferien.

Uvist hvem der kan fÄ den

Det er indtil videre uklart, hvor man kan fÄ pillen, hvem der kan fÄ pillen, og om man kan fÄ den allerede efter en positiv hjemmetest, pÄpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.

Virolog Allan Randrup Thomsen kalder tabletten for et klart fremskridt. Men han er enig med Lone Simonsen i, at den skal ud hurtigt til dem, der er i risikogruppen for at blive indlagt med covid-19.

- Det er vigtigt, at vi fÄr identificeret, hvem der skal have tabletten, fordi det er sÊrlige mÄlgrupper, der skal have medicinen, og det forudsÊtter en vejledning til de praktiserende lÊger, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke prĂŠsenterede onsdag pillen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke prĂŠsenterede onsdag pillen.

BestÄr af to piller

Det er medicinalselskabet Pfizer, der stÄr bag pillen Paxlovid. Pillebehandlingen bestÄr af to piller, der skal tages cirka hver 12. time i fem dÞgn.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har fundet, at risikoen for hospitalsindlÊggelse falder med 85 procent hos dem, der har fÄet pillen, sammenlignet med dem, der ikke har.

Powered by Labrador CMS