Presser partier for flere abekoppe-vacciner

LGBT+ Danmark og arrangørerne af Copenhagen Pride frygter, at abekopper kan sprede sig yderligere

Udgivet Opdateret

Smitten med abekopper i Danmark stiger, og en række organisationer frygter nu, at Copenhagen Pride i næste uge kan få smitten til at sprede sig yderligere.

Det skriver TV 2.

Det får flere partier på Christiansborg til at presse på for, at flere skal have tilbudt en vaccine mod abekopper.

- Vi ved, at vacciner virker fantastisk som et forebyggende redskab, siger sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund til Ritzau.

- Derfor er jeg også lidt uforstående over for, at man ikke allerede har revurderet vaccinationsstrategien med den udvikling i smitte, vi har set de seneste dage og uger.

WorldPride parader går gennem København lørdag den 21. august 2021.
WorldPride parader går gennem København lørdag den 21. august 2021.

Smitten med abekopper har vist sig særligt at sprede sig blandt mænd, der har sex med mænd.

LGBT+ Danmark, AIDS-fondet og arrangørerne af Copenhagen Pride frygter, at den festlige begivenhed kan få smitten til at løbe løbsk.

I øjeblikket er det kun nære kontakter til smittede, der får tilbudt en vaccine. Abekopper smitter kun, når man har symptomer.

Tidligere på ugen lød det fra Sundhedsstyrelsen, at den vil revurdere vaccinationsindsatsen, men der er ikke meldt noget ud endnu.

Haster

- Det haster med at få meldt de nye retningslinjer ud, så vi netop kan komme i gang med at vaccinere risikogrupperne, for vi må anerkende, at der er en stor utryghed i miljøet, siger Peder Hvelplund.

Sundhedsordfører i De Konservative Per Larsen mener ligesom Peder Hvelplund, at det haster med at få udrullet flere vacciner.

- Som udgangspunkt synes jeg, at man bør udvide målgruppen, så folk i risikogruppen kan blive vaccineret, fordi vi har set, at antallet er noget større, end man måske havde forventet, siger han til Ritzau.

Begynder den 13. august

Ifølge Statens Serum Institut kan vaccinen nedsætte risikoen for abekopper, hvis den gives indenfor fire dage.

Den kan desuden forebygge alvorlig sygdom, når den gives, mellem 4-14 dage efter man har været udsat for smitte.

Copenhagen Pride begynder den 13. august.

Powered by Labrador CMS