ANNONCE

Politiker fundet død på toilet

20. december 2020 10:29 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Han var på ferie, da han blev dræbt.

Politiker fundet død på toilet
Drabet på Aristóteles Sandoval efterforskes. Foto: REUTERS/Scanpix.

Aristóteles Sandoval, forhenværende guvernør for den Mexicanske stat Jalisco, blev fredag dræbt af skud i ryggen på et toilet i et ferieresort. Det skriver New York Times.

Ifølge New York Times er drabet endnu et eksempel på de problemer, myndighederne i Mexico fortsat har med drab, et problem der har stået på i årevis.

Drabet er samtidig et af de mest højtprofilerede blandt de mere end 31.000 drab, der er blevet begået i Mexico i årets første 11 måneder. New York Times skriver, at Aristóteles Sandoval blev fundet dræbt få timer før landets præsident, Andrés Manuel López Obrador, offentliggjorde tallene, der viser, at mere end 2800 mennesker er blevet dræbt i Mexico hver eneste måned i 2020.

Fordobling på fem år

New York Times skriver, at antallet af drab i 2020 flugter med tallene for 2019. Til gengæld er mængden af drab i Mexico blevet næsten fordoblet i løbet af de seneste fem år. Drabet på Aristóteles Sandoval skiller sig på den front mest ud, fordi ofret er tidligere guvernør for en Mexicansk stat.

Det er uvist, hvem der dræbte Aristóteles Sandoval, og hvad motivet kan tænkes at være, men New York Times har talt med sikkerhedseksperter, der fortæller, at det kan være et narkokartel kaldet “Jalisco New Generation Cartel”, der står bag.

Kartellet kom til magten, mens Aristóteles Sandoval var guvernør mellem 2013 og 2018, og ifølge New York Times har kartellet i dag magten over en stor del af staten Jalisco.

Er det værste forude?

Jalisco er en blandt seks ud af 31 Mexicanske stater, hvori mere end halvdelen af de drab, der er blevet begået i Mexico 2020, har fundet sted.

Falko Ernst, analytiker for tænketanken International Crisis Group, fortæller New York Times, at drabet understreger, hvor meget landets karteller involverer sig i lokalpolitik.

New York Times har også talt med Eduardo Guerrero, sikkerhedsanalytiker i Mexico City, der fortæller, at der med drabet følger en brutal forudsigelse for de kommende valg i 2021.

– Det, vi kommer til at se i de kommende måneder, er hidtil usete niveauer af politisk motiveret vold, siger Eduardo Guerrero til New York Times.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu