ANNONCE

Politiker taber til Se og Hør i Tys-tys-sag

11. marts 2020 22:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Højesteret har onsdag afsagt dom i sagen.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R) får ikke erstatning, efter at ugebladet Se og Hør ulovligt skaffede sig adgang til hans kreditkortoplysninger.

Det har Højesteret afgjort.

Artiklen fortsætter under videoen

Helveg havde anlagt sagen mod tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup, Aller Media og den såkaldte tys-tys-kilde.

Det var tys-tys-kilden, der fodrede ugebladet med oplysninger. Kilden havde adgang til de kendtes transaktioner via kreditkortudstederen Nets.

Også byretten og landsretten afviste Morten Helveg Petersens krav.

Sænkede kravet

Politikeren har undervejs i forløbet sænket sit krav. Kravet i byretten var 250.000 kroner, i landsretten blev det sænket til 125.000 kroner, og i Højesteret var det nede på 75.000 kroner.

Højesteret skriver i sin afgørelse, at Morten Helvegs kreditkorttransaktioner blev hacket og videresendt til Se og Hør 10-11 gange fra juni 2008 til september 2009.

Det var blandt andet oplysninger om betaling på hoteller og i restauranter, bestilling af rejsebilletter og køb i stormagasiner.

Se og Hør brugte en af oplysningerne i en artikel fra juli 2008, hvor det blandt andet fremgik, at Helveg havde været på et bestemt diskotek i Berlin.

Retten skriver også, at Helveg fra november 2008 til februar 2009 stod på en liste over offentligt kendte personer, som tys-tys-kilden sendte til Se og Hør.

Selv om Helveg har været udsat “grove retsstridige krænkelser af sit privatliv”, så finder Højesteret alligevel ikke, at det skal udløse erstatning.

Afslørede ikke personfølsomme oplysninger

Det har politikeren dog svært ved at forstå.

– Det er jo mig, der har oplevet det og er gået det her igennem. Jeg tager selvfølgelig dommen til efterretning.

– Men jeg forstår stadig ikke helt, at det at være udsat for så grove krænkelser, som det er tilfældet her, ikke skulle kunne udløse en godtgørelse, siger Morten Helveg Petersen kort efter dommen, der er faldet onsdag.

Krænkelserne er ikke egnet til at “påvirke hans selv- og æresfølelse”, lyder det. Højesteret henviser også til, at oplysningerne om transaktionerne ikke afslørede personfølsomme forhold.

Morten Helveg Petersen blev i by- og landsret pålagt at betale sagsomkostninger for 320.000 kroner. Det skal han stadig betale, men han skal ikke betale yderligere for behandlingen i Højesteret.

Fakta

Tys-tys-kilden

Gennem flere år skaffede Se og Hør sig adgang til oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

I sagen har Aller Media fået en bøde på ti millioner kroner. Desuden er en tidligere nyhedschef, redaktionschef, to chefredaktører, to journalister og den såkaldte tys-tys-kilde dømt i sagen.

Læs her, hvordan tys-tys-kilden fodrede Se og Hør med oplysninger:

* Tys-tys-kilden har fået sit navn, fordi han som it-operatør hos IBM skaffede sig uberettiget adgang til oplysninger om kendte danskeres gøren og laden.

* Kilden og tidligere chefredaktør Henrik Qvotrup indgik i juni 2008 en aftale om, at kilden løbende skulle skaffe sig adgang til kendte personers kreditkortoplysninger i systemer hos PBS/Nets og sende disse oplysninger til to journalister på Se og Hør.

* Som betaling for oplysningerne skulle han have 10.000 kroner om måneden “sort”.

* I byrettens dom blev der fundet bevist, at der samlet blev udbetalt mindst 365.503 kroner til tys-tys-kilden.

* I alt skal der været indsamlet oplysninger om flere end 100 kendisser. Eksempelvis kunne oplysningerne bruges til at jagte tv-værten Line Baun Danielsen på rejser med forskellige kærester.

Kilder: Retten i Glostrup og Ritzau.

Se og Hør-skandalen er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Under sagen kom det frem, at der i alt blev hacket 906 oplysninger om kreditkorttransaktioner i perioden 24. juni 2008 til 31. december 2011.

I en tilståelsessag i 2016 modtog bladhuset Aller Media en bøde på ti millioner kroner.

Tys-tys-kilden fik i 2017 en dom på halvandet års ubetinget fængsel, mens Henrik Qvortrup i 2016 fik tre måneders ubetinget fængsel og et års betinget fængsel. Han skulle desuden udføre 200 timers samfundstjeneste.

På sin Facebook-side skriver Henrik Qvortrup:

Yderligere er to journalister og tre chefer straffet i sagen.

Over 20 kendte danskere har krævet erstatning, men siden har over halvdelen droppet deres krav i kølvandet på EU-politikerens dom i landsretten. De andre kendtes sag er siden sat i bero.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu