Politikere: Bosse rejser en interessant debat

12. marts 2013 11:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politikere: Bosse rejser en interessant debat
Billede mangler

Årsregnskabet viser overskud, medarbejderne ånder lettet op. Det går godt for toppen af dansk erhvervsliv. Men alligevel vælger mange af de store virksomheder at fyre medarbejdere i stor stil, selv om de klarer sig strålende. Det fik Stine Bosse, bestyrelses- og erhvervskvinde og tidligere topchef i Tryg, til at åbne op for debatten om bundlinjen får for meget fokus, og om virksomhederne glemmer deres forpligtigelse over for medarbejdere og samfund.

 

I Venstre er de ikke udtalt enige med Stine Bosse i, at det ikke er i orden at fyre en bunke medarbejdere, når virksomheden kan fremvise store overskud.

»Virksomhederne skal naturligvis indrette sig sådan, at de er konkurrencedygtige og sådan, at de har et perspektiv foran sig i forhold til deres udvikling. Selv om for eksempel Lego fyrer, samtidig med de har et flot årsregnskab, så opererer en virksomhed ikke fra år til år. De opererer i et langsigtet perspektiv, og det er vigtigt at have et overskud for at kunne udvikle sig,« siger Venstres erhvervsordfører Kim Andersen.

Men det er op til erhvervslivet at tage debatten. Den startede her, og her hører den til, mener erhvervsordfører Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne.

»Det er en interessant og relevant debat hun rejser, men som jeg synes, netop bør tages af erhvervsledere, da hun rejser den som erhvervsleder. Jeg vil klart opfordre til at få vendt synspunkterne, og det er et forfriskende pust fra en chef med stor erfaring. Jeg vil se frem til, hvad der kommer ud af den debat,« siger han og tilføjer:

»Hele pointen er jo, at der har været meget debat, som har handlet om, hvad vi politikere mener, at erhvervslivet skal gøre, men når erhvervslivet selv rejser en debat, så synes jeg også, at erhvervslivet skal tage den, uden at vi blander os.«

Det er Venstres Kim Andersen sådan set enig i. Det er virksomhedernes ansvar, og ikke noget folketinget skal blande sig i, så længe lovgivningen bliver fulgt. Men derfor kan det godt vække harme i nogle rækker, når virksomhederne vælger at skære fra, selv om tallene taler for at vækste.

»Jeg synes, det er interessant, at det er en af erhvervslivets egne store kometer, der revser sine egne. Så synes jeg, man skal lytte opmærksomt til det. Selvfølgelig kan fyringer være nødvendige, men jeg kan også godt blive harm over, at nogle virksomheder med stort overskud fyrer medarbejdere. Det kan godt virke grådigt på mig,« siger Karina Lorentzen, erhvervsordfører hos Socialistisk Folkeparti.

Hun har mødt virksomheder som gjorde rigtig meget under finanskrisen, både inden for CSR, som Stine Bosse lægger vægt på i hendes udtalelser, og over for medarbejderne.

»De virksomheder skal have ros, men det er klart at vi også hører om nogle virksomheder, som måske bliver nervøse og fyrer for at polstre sig. Jeg har svært ved at vurdere de enkelte virksomheders handlinger, men det kan selvfølgelig godt se mærkeligt ud, at de fyrer, når de har et stort overskud, men så må man spørge sig selv, hvad det egentlig handler om,« siger hun.

Hun er nervøs for, at fyringerne kan gå ud og få større betydning på et samfundsmæssigt niveau, hvor den lavere indtjening giver et lavere forbrug, og dermed bliver det starten på en ond cirkel.

Den bekymring har de også hos Dansk Folkeparti, hvor erhvervsordfører Hans Kristian Skibby siger, at forbruget kan flytte sig.

»Forbrugerne vælger jo selv, hvor de vil lægge deres penge henne, og hvis de ved, at for eksempel Coop har en bedre medarbejderpolitik end Aldi, så er det noget, borgerne vælger ud fra. Det burde være en tilskyndelse for den enkelte virksomhed til at lægge mere fokus på CSR og medarbejderpleje,« siger han og tilføjer:

»Det er absolut positivt, at hun tager bladet fra munden, men det er ikke noget, vi som sådan kan lovgive om. Selvfølgelig skal der være fokus på bundlinjen, og det er heller ikke det, Stine Bosse siger. Det ene udelukker bare ikke det andet. Jeg synes, at alle de store virksomheder burde have både evnen og kapaciteten til at gå ind og give lidt tilbage på den sociale vinkel. Mange virksomheder gør det, men det er nogle som godt kunne gøre lidt mere ud af det.«

Deltag i debatten her

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu