Politikere kræver ansvar af forsikringsbranchen

10. februar 2013 16:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politikere kræver ansvar af forsikringsbranchen
Billede mangler

Det er ganske uacceptabelt, når raske borgere oplever, at de ikke kan tegne en forsikring, fordi et nært familiemedlem lider af en alvorlig sygdom. Sådan lyder det fra begge sider i Folketinget, efter det er kommet frem, at det kan være meget dyrt eller helt umuligt at forsikre sig, hvis ens mor eksempelvis har haft kræft.

 

»Når raske mennesker får et afslag på en forsikring, fordi der har været en person med en alvorlig sygdom i familien, synes det at være et uretfærdigt og urimeligt grundlag at give afslag på. Derfor vil jeg undersøge, om det ikke skal forbydes at spørge ind til den familiemæssige sygdomshistorie også, for det ser ud til, at forsikringstagerne står uden ret meget beskyttelse her,« udtaler SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) i en pressemeddelelse.

Men hos regeringspartneren De Radikale er sundhedsordfører Camilla Hersom (R) ikke enig i, at man skal forhindre forsikringsselskaberne i at undersøge familiehistorikken.

»Jeg synes, det er ok at spørge ind til familiebaggrund, for ellers vil forsikringen stige markant for alle i puljen, og det forekommer jo heller ikke rimeligt,« siger hun.

Jyllands-Posten beskriver søndag, hvordan en 38-årig kvinde blev nægtet at tegne en forsikring, fordi hendes mor og søster begge havde lidt af brystkræft. En gentest havde frikendt kvinden for at have en forøget risiko for selv at udvikle sygdommen, men den forhindrer loven forsikringsselskaberne i at bruge – de må dog gerne skele til hendes families sygdomshistorie. Ifølge læger, som Jyllands-Posten har været i kontakt med, er sagen ikke unik.

Men alle mennesker bør kunne tegne en forsikring, lyder det fra både Venstre og Dansk Folkeparti, som efterlyser større ansvar fra branchen selv.

»Det bør være alles ret at kunne få en forsikring, uanset hvad. Jeg mener, at forsikringsselskaberne burde være så fleksible, at de kan tilgodese alle borgere i Danmark, lyder det fra sundhedsordfører,« Liselott Blixt (DF).

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) erkender, at der er tale om et usædvanligt dilemma, fordi raske borgere bliver gidsler på grund af en regel, der blev vedtaget for at beskytte forsikringstagerne. Men så må man lave loven om, siger hun, og opfordrer forsikringsbranchen til at komme med en løsning

»Jeg synes, at branchen selv må tage et ansvar for at se nærmere på området og på, hvordan man kan løse problemet. Så skal vi som lovgivere nok sige god for love, der kan løse det her,« siger hun.

De fire partier er enige om, at Forsikringsaftaleloven skal ændres, så forsikringskunder ikke fremover kommer i klemme.

Der er til gengæld større tøven, når det gælder læge og medlem af Det Etiske Råd, Lotte Hvas’ forslag om, at statens skal forsikre de mennesker, der bliver afvist af forsikringsselskaberne.

»Der skal et større udredningsarbejde og økonomiske beregninger til, før vi kan lægge os fast på det,« lyder det fra den radikale sundhedsordfører, mens Venstres Sophie Løhde klart afviser:

»Det er ikke statens opgave at begynde at lege forsikringsselskab,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu