Politikere vil hjælpe sexafhængige danskere

2. marts 2013 11:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politikere vil hjælpe sexafhængige danskere

Sexafhængighed er en sygdom på fremmarch, men officielt er afhængigheden af porno og sex ikke godkendt som en selvstændig diagnose, hverken i Danmark eller i WHO-regi.

 

Godkendelsesprocessen er dog sat i værk, og hvis sexafhængighed får det blå stempel af internationale sundhedsmyndigheder, kan det blive samfundets opgave at hjælpe danskere, der lider af sygdommen.

I dag skal sexafhængige selv finansiere deres behandling, men sundhedsordførerne fra SF og Dansk Folkeparti er klar til at gøre behandlingen til en del af det offentlige sundhedsvæsens tilbud.

»Alle afhængighedsformer bunder i det samme, og hvis man lider af afhængighed skal man have hjælp,« fastslår Liselott Blixt (DF).

Samme melding lyder fra Özlem Cekic (SF).

»Når afhængigheden går ud over folks hverdag og omgivelser, har vi som samfund en forpligtelse til at hjælpe dem videre i deres liv«, siger hun.

De to sundhedsordførere understreger, at det ikke er politikere, der afgør, om en lidelse kan godkendes som reel sygdom eller ej. Det er op til de relevante fagpersoner, og deres råd skal man følge.

»Det vil være oplagt at bede Sundhedsstyrelsen om at undersøge omfanget af problemet. Vi ser jo, at flere danskere søger hjælp for sexafhængighed, og de skal have en kvalificeret hjælp,« siger Özlem Cekic.

Ifølge Politiken henvender mellem 30 og 35 sexafhængige danskere, fortrinsvist mænd, sig årligt til Rigshospitalets sexologiske klinik for at få hjælp. For et årti siden var antallet mellem to og fire om året.

En undersøgelse fra USA viser, at mellem tre og seks procent af amerikanske mænd er afhængige af sex, men heller ikke i USA er sexafhængighed godkendt som en separat diagnose.

Mickey Gjerris, lektor i bioetik og medlem af Etisk Råd, fortæller til Politiken, at en godkendelse af sexafhængighed vil være i tråd med tidens tendens til at gøre afhængighed til et problem.

»Man kan godt diskutere, om mange af de situationer, vi står i, i virkeligheden ikke er noget, vi før i tiden betragtede som livsvilkår. Folk bliver afhængige af stoffer, alkohol, spil, sex, træning og chokolade. Det er alment. Men folk vil i stigende omfang have hjælp til at takle det,« siger han til avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu