Politikere vil sende dansk atomaffald til udlandet

31. januar 2013 01:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politikere vil sende dansk atomaffald til udlandet
Billede mangler

Efter mere end 10 år med politisk debat og adskillige undersøgelser om, hvor i Danmark det vil være bedst at grave op mod 10.000 kubikmeter atomaffald ned, peger det seneste kursskifte nu i retning af, at det kan ende med at blive gravet ned i udlandet i stedet. I hvert fald hvis det står til et flertal i Folketinget, skriver Politiken torsdag.

 

– Vi skal da gå ind i en reel forhandling, hvis vi kan eksportere det hele, og hvis alle konventioner kan overholdes. Set i forhold til Europa har vi meget små mængder atomaffald i Danmark. Hvis der er et land, som har kapacitet til at rumme det, er det en forsvarlig dagsorden, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), til avisen.

Der er dermed kommet andre boller på suppen i forhold til i 2003, hvor et enigt Folketing ellers besluttede, at der skulle etableres et slutdepot for atomaffald et sted i Danmark.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser i en mail til Politiken, at regeringen fortsat prioriterer bred enighed blandt Folketingets partier om håndteringen af affaldet, som i mange år har ligget på halvøen Risø nord for Roskilde.

– Jeg lytter selvfølgelig, når flere af partierne ønsker, at vi skal undersøge mulighederne for at få alt affaldet deponeret i udlandet, skriver Astrid Krag.

De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K), mener, at holdningsskiftet i forhold til placeringen kun er naturligt.

– Man skal jo ikke holde dumstædigt på, at det affald, man selv producerer, også er noget, man selv skal håndtere. Det lyder jo meget smart og enkelt, men man er jo også nødt til at se på, om der er en klogere måde at håndtere affaldet på. Hvis der er nogen, som er bedre til det og kan gøre det til en bedre pris, bør vi da også hoppe på den, siger hun til Politiken.

Hun bakkes op af Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), der heller ikke kan se noget galt i at bede andre lande om hjælp

Omvendt afviser Enhedslisten på forhånd idéen om at eksportere atomaffaldet. Partiet foreslår i stedet, at atomaffaldet bliver liggende på Risø i et mellemdepot, skriver Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu