Politikere vil stoppe PET-sletninger

7. maj 2012 02:54 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Politikere vil stoppe PET-sletninger
Billede mangler

Politikere vil sætte en stopper for, at PET alene afgør, hvilke sagsakter der skal bevares af historiske grunde.
Uvildige historikere skal sikre, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i fremtiden ikke makulerer vigtigt historisk materiale, mener partierne uden om regeringen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
– Vi kan ikke overlade det til PET selv at vurdere, hvad der er historisk. Der skal uvildige historikere fra rigsarkivaren eller universiteterne ind over, siger tidligere integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) til avisen.
Baggrunden for kravet er oplysningerne om, at PET under Nyrup-regeringen i 1990’erne slettede personmapper på en række danske politikere, herunder de tre statsministre Anker Jørgensen (S), Poul Hartling (V) og Jens Otto Krag (S).
PET har ligeledes makuleret sagsmapperne på de tidligere DKP-formænd Knud Jespersen, Jørgen Jensen og nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).
Det er sket, til trods for at PET ifølge makuleringsregler fra 1965 ikke må slette “enkeltakter vedrørende personer, der har haft en mere fremtrædende politisk, kulturel, økonomisk eller administrativ position” og “andet materiale, som skønnes at have eller at kunne få historisk værdi”.
Historikere mener, at PET har destrueret sagerne i strid med retningslinjerne.
Også Dansk Folkeparti vil have historikere til at vurdere, hvilke PET-sager der skal bevares.
– Det er fornuftigt at gøre op med den tendens, der har været, til sletning af arkivalier af historisk betydning, siger DF’s retsordfører, Peter Skaarup, til Jyllands-Posten.
Både De Konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten mener ligeledes, at historikere skal inddrages i afgørelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu