ANNONCE

Politiprofessor: -Derfor er det smart at Raket-Madsen erkender partering

31. oktober 2017 11:04 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Ifølge professoren ændrer Peter Madsen forklaring af én enkelt grund.

Mandag kom det det frem, at Peter Madsen nu har erkendt at have parteret den svenske journalist Kim Wall ombord på sin ubåd Nautilus.

Og det er et smart træk. I hvert fald ifølge den svenske politiprofessor og forfatter Leif GW Persson.

– Hvis han bliver ved med at nægte det, løber han en risiko for, hans troværdighed undermineres, siger Leif GW Person til Aftonbladet.

På trods af, Peter Madsen erkender at have parteret liget, nægter han dog stadig at have dræbt hende; han forklarede, at hun inden selve parteringen var død af kulilteforgiftning.

– Det er ikke sådan, han nu forsøger at hjælpe politiet. Det er et helt klassisk mønster for sådan nogen. De tilpasser sig til det, som det er meningsløst at benægte. Hvis de gør det, kommer det til at underminere deres troværdighed i forhold til andre ting, siger Leif GW Persson.

Gratis indrømmelse

Politiprofessoren mener ikke, at den ny indrømmelse kommer kommer til at koste Peter Madsen noget, da han alligevel ikke står til en strengere straf.

Leif GW Persson er overbevist om, at Peter Madsen ikke startede sin kriminelle løbebane på sin ubåd.

– Man starter ikke sin forbryderkarriere på den her måde. Ikke med sådan en forbrydelse, siger Leif GW Persson.

Der er dog intet, der peger på, at Peter Madsen har tilknytning til andre forbrydelser, da der ikke er fundet nogen lignende i hverken Danmark eller Sverige.

– Derfor bliver man nødt til at lede videre. Det kan være, der er noget i Tyskland. Men det kan også være, der er noget, vi bare har overset, siger Leif GW Persson.

Svært af fastslå dødsårsagen

De nye oplysninger kom frem i et retsmøde 14. oktober, men blev altså først mandag offentliggjort.

Hvordan Peter Madsens nye forklaring om dødsårsagen kommer til at påvirke opklaringen, er endnu uvis.

Til Ritzau siger Peter Thiis Knudsen, der er er vicestatsobducent ved Syddansk Universitet, at det kan blive meget svært for retsmedicinere at vurdere, om den svenske journalist Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning.

Det skyldes, at ligdelene har ligget længe i vandet, før de er blevet fundet.

– Det, man kan se ved kulilteforgiftning, er, at ligpletterne bliver mere røde. De er normalt rødblå. Men det kan man nok ikke se meget på, fordi der er gået så lang tid, siger han.

Peter Thiis Madsen har dog ikke selv set på ligdelene fra Kim Wall.

Politiet oplyser i den forbindelse, at man derfor indhenter nye erklæringer fra retsmedicinere.

Liget skal til en retskemiker

Foruden at se på ligpletterne vil en retsmediciner ved mistanke om kulilteforgiftning også sende liget videre til undersøgelse hos en retskemiker, forklarer Peter Thiis Knudsen

Men også her vil det være svært at be- eller afkræfte, om hendes død skyldtes kulilteforgiftning.

– Vi skal også have det bekræftet af en retskemisk undersøgelse. Den vil også være meget svær at lave, når der er tale om et lig, der har ligget så længe i havet, siger Peter Thiis Knudsen.

Det var 10. august, at Peter Madsen og Kim Wall sejlede ud i Madsens ubåd fra København. 21. august blev hendes torso fundet i vandet, mens hendes ben og hoved blev fundet 6. oktober.

Endnu en nyhed i sagen er, at Peter Madsen nu har modtaget en ny sigtelse til det samlede billede. Foruden at være sigtet for forsømmelig omgang med lig – ved partering – er raketbyggeren også sigtet for drab. Ydermere har politiet nu sigtet ham for såkaldt “anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder.

Det er et ganske udefinérbart begreb, der ikke udspecificeres yderligere. Politiet skriver dog i en pressemeddelelse, at sigtelsen relaterer sig til 14 stiksår, der er fundet i og omkring kønsdelene.

I galleriet over artiklen kan du se et udvalg af essentielle personer i sagen.

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til 11. august melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

* 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og PeterMadsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

* 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

* 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

* 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

* 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

* 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig.

* 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

* 7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

* 30. oktober kommer det frem, at Peter Madsen har ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Det er sket under en afhøring 14. oktober.

Nu siger han, at hun formentlig døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender nu at have parteret Wall.

I forbindelse med afhøringen 14. oktober blev Madsen desuden præsenteret for en ny sigtelse. Politiet mener, at de 14 knivstik i Walls underliv udgør en overtrædelse af straffelovens paragraf om anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig skyldig i den del af sigtelsen, ligesom han også fastholder sin uskyld, hvad angår anklagen om drab.

* 14. november oplyser Peter Madsens advokat, at han frivilligt går med til at lade sin fængsling forlænge i yderligere fire uger. Foreløbigt skal han sidde fængslet frem til 13. december.

* 21. november finder Forsvarets dykkere i samarbejde med politiet en arm i Køge Bugt. Den menes at tilhøre Wall.

* 29. november klokken 10.20 finder dykkere endnu en arm i Køge Bugt. Armen er ikke undersøgt, men den menes at være Kim Walls.

* Efter planen begynder retssagen mod Madsen 8. marts 2018 i Københavns Byret. Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Kilde: Ritzau. 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu