Politirazzia kan afsløre taxifusk

15. februar 2013 00:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politirazzia kan afsløre taxifusk
Billede mangler

Taxature er sjældent en billig fornøjelse i Danmark. Men af og til kan man måske føle, at man er hoppet i en hyrevogn, hvor meteret tæller lidt hurtigere end sædvanligt. Og det kan der muligvis være noget om, skriver Berlingske.

 

For to uger siden blev seks taxier samlet op af politiet som resultat af en større razzia i København. Målet med aktionen var at finde taxier, hvor der var fusket med taxameteret, og ifølge politiet gik man målrettet efter taxier fra bestillingscentralen Amager-Øbro Taxi.

»Vi havde nogle informationer om, at der specielt hos Amager-Øbro blev lavet noget fusk med taxametrene, og derfor har vi undersøgt specielt det,« siger Erik Ornebjerghus, vicepolitikommissær i Københavns Politi.

Ud af omtrent 20 taxier, der blev stoppet, valgte man altså at tage seks med på stationen på en ladvogn. Taxierne er i mellemtiden blevet leveret tilbage, men efterforskningen kører stadig, og de tekniske undersøgelser er endnu ikke færdige.

Mistanken er, at der er foretaget bedrageri i forhold til taxametrene, så de er blevet stillet til at vise mere, end de skulle. Politiet vil dog ikke oplyse, om mistanken er rettet mod vognmænd eller specifikke chauffører.

Direktør i Amager-Øbro Thomas Petersen understreger, at selskabet ikke er direkte involveret i sagen, i og med at det er de enkelte vognmænd, som ejer bilerne.

»Alt det, politiet har lavet, har intet med Amager-Øbro at gøre. Det har noget med den enkelte vogn at gøre,« siger Thomas Petersen.

Ingen af de pågældende vognmænd har ønsket at udtale sig til Berlingske, før efterforskningen er færdig, og de har fået noget konkret at vide fra politiet. Indtil videre er de angiveligt kun blevet oplyst om, at det er uoverensstemmelser i kilometerantallet i taxameter, bil og kørebog, der er blevet lagt til grund for, at bilerne blev taget med.

Ifølge Thomas Petersen vil man overveje at smide vognmænd ud af bestillingssamarbejdet, hvis det viser sig, at de har snydt med taxametrene. Han afviser dog, at man som bestillingscentral har et ansvar for at føre kontrol med, at de enkelte vognmænd ikke fusker med taxametrene. Og det ansvar er der i virkeligheden ikke rigtig andre end politiet, der har.

Taxinævnet i Region Hovedstaden, som er den kommunale myndighed for taxidrift, oplyser, at de udelukkende har mulighed for at inddrage tilladelser. Og det kræver, at vognmændene først bliver kendt skyldige i at have snydt med taxametrene. Nævnet har hverken lovhjemmel eller finansiering til at kontrollere taxametre.

»Vi kan ikke engang gå ud at standse en taxi,« siger Ib Terp (S), formand for Taxinævnet i Region Hovedstaden og borgmester i Brøndby Kommune.

Det kommer bag på både Thomas Petersen og Ib Terp, hvis det viser sig, at det kan lade sig gøre at fuske med de digitale taxametre. Og Ib Terp vil da ikke afvise, at der kan blive brug for en stærkere kontrol, hvis mistanken viser sig at holde stik.

»Det kunne sagtens være, at vi i nævnet ville overveje en form for inspektørordning. Men så skal vi jo udstyres med kompetence og med penge, som kommunerne skal have forståelse for, at vi bruger,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu