ANNONCE

Politireform: Politiet kender ikke lokale forhold

11. oktober 2011 09:18 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Politireform: Politiet kender ikke lokale forhold
Billede mangler

Danskerne oplever en større afstand til politiet, viser en evaluering af politireformen, der er udført af forskere ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
Politireformen fra 2007 har ikke givet større forståelse for politiet. Snarere tvært i mod.
For selvom politireformen har givet politiet en stærk og slagkraftig organisation, så har politiets kontakt med og kendskab til borgere og lokalsamfund lidt skade ved reformen. Det konkluderer en gruppe forskere, der efter aftale med Rigspolitiet har undersøgt, hvordan politireformen opleves af borgerne.
Efter nogle drøje hug til politiets indsats i politireformens første år, er borgernes tilfredshed med politiet tilbage på samme niveau som før reformen. Undtagen når det gælder vurderingen af politiets lokale tilknytning og kendskab til lokalområdet.
Kan ikke undre
– Når man koncentrerer politiets centrale funktioner på 12 hovedstationer, hvor der før var 54, og samtidig begrænser de lokale stationers bemanding og åbningstid, kan det ikke undre, hvis borgerne oplever politiet som mindre lokalt tilgængeligt og forankret end før reformen, udtaler lektor Lars Holmberg og giver et eksempel:
– Hvis du som borger i Svendborg skal ringe til politiet, skal du ikke længere ringe til Svendborg politi, men til Fyns politi. Den patrulje, der kommer til assistance, kender ikke nødvendigvis noget til, hvad der ellers rører sig i området.
Effektivitet som mål
Netop tilgængelighed og styrket lokal tilknytning var et af målene med reformen. Overordnet ønskede man at nedtone det symbolske politiarbejde til fordel for effektivitet. Fra synlighed til hurtig respons på anmeldelser og effektiv efterforskning. Det objektivt målbare politiarbejde blev omdrejningspunktet, mens borgernes subjektive oplevelse af tryghed i praksis blev mindre væsentlig.
– Den faldende tilfredshed med kontakten til lokalpolitiet viser måske netop, at man i forberedelsen af reformen har forsømt at sætte sig i borgerens sted, siger professor Flemming Balvig.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu