Politisk enighed om hurtige kasernelukninger

22. februar 2013 15:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Politisk enighed om hurtige kasernelukninger
Billede mangler

Forsvarets 22.000 ansatte venter på svar fra partierne bag forsvarsforliget: Hvilke kaserner skal lukkes, og hvilke stillinger skal nedlægges? Der er fortsat uenighed blandt partierne, men de er enige om én ting – afgørelsen skal falde prompte.

 

»Jeg oplever, at der er en bred enighed om, at vi skal have truffet nogle svære beslutninger, og det skal gå hurtigt. Vi har nogle store udfordringer, men jeg oplever en vilje til at forsøge at finde nogle løsninger,« siger den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen (K).

Fredag var hun indkaldt til forhandlinger med forsvarsminister Nick Hækkerup (S) sammen med Venstre og Dansk Folkeparti.

Forsvarschef Peter Bartram har vurderet, at man kan lukke Bülows Kaserne i Fredericia, Haderslev Kaserne, Sønderborg Kaserne, Almegårds Kaserne på Bornholm og enten Høvelte Kaserne eller Vordingborg Kaserne. På baggrund af den liste forsøger forligspartierne at nå frem til en afgørelse i næste uge.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører mener, at der er »store knaster«, der skal slibes af, før det kan ske.

»Jeg synes, at det er en lang liste, og jeg så gerne, den blev kortere. Det ligner jo en sønderjysk massakre. Vi kan heller ikke leve med, at Bornholm skal lukkes. Så vi vil gerne reducere massakrens omfang,« siger Marie Krarup (DF), der mener, at de kommende forhandlinger bliver »op ad bakke«, når Venstre og de Konservative er klar til at lukke kaserner.

For Venstre er kasernelukninger dog ikke den eneste mulighed for at spare penge. Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) vil også undersøge mulighederne for at finde yderligere besparelser i søværnet og flyvevåbnet.

»Vi skylder forsvaret at få styr på, hvordan fremtidens organisering skal være, og her er det afgørende for Venstre, at vi ser på forsvaret som en samlet enhed med alle tre værn – hæren, søværnet og flyvevåbnet – når vi nu skal lave en effektivisering,« siger Troels Lund Poulsen.

I alt skal der spares 2,7 milliarder kroner på forsvaret, og det betyder, at 2.000 stillinger nedlægges. I november indgik forligspartierne en aftale om besparelser på blandt andet værnepligten og en omstrukturering af hæren, men spørgsmålet om kasernelukninger var så stort et stridspunkt, at det blev udskudt.

Det er især Dansk Folkeparti, som står stejlt på, at der skal lukkes færre end fem kaserner.

»Der er brug for mere tid, flere oplysninger og flere møder. På den ene side vil man træffe en afgørelse hurtigt, så forsvarets personel ikke føler pinen trukket ud, men på den anden side kan vi jo heller ikke tillade os at komme med hovsaløsninger,« siger Marie Krarup.

I begyndelsen af næste uge mødes partierne igen til forhandlinger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu