Populære feriemål ramt af supersygdom

23. juli 2019 09:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Forskere slår alarm om multiresistent malaria, der spreder sig hastigt i Cambodja, Vietnam, Laos og Thailand.

En type malaria, der er resistent over for de to mest udbredte typer malariamedicin, spreder sig med høj fart i dele af Sydøstasien. Sådan lyder advarslen i et nyt studie foretaget af en række forskere fra Oxford University og Wellcome Sanger Institute i Storbritannien.

Den multiresistente malaria begyndte først at sprede sig hastigt i Cambodja, og nu er den også blevet udbredt i Vietnam, Laos og det nordlige Thailand, lyder advarslen. Studiet er mandag blevet publiceret i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.

– Vi har opdaget, at den har spredt sig aggressivt og har udskiftet de lokale malariaparasitter. Den er nu blevet den dominerende type i Vietnam, Laos og det nordøstlige Thailand, siger Roberto Amato, som er en af forskerne bag studiet.

Smittes af myg

Malaria er en akut infektionssygdom, som skyldes en blodparasit, der bliver overført til mennesket af malariamyg. Knap 220 millioner mennesker led af malaria i 2017, anslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Heraf mistede omkring 400.000 personer livet grundet sygdommen. Flertallet af dem, der døde af sygdommen, var babyer og børn i Afrika syd for Sahara. Malaria kan behandles medicinsk, hvis smittede behandles i tide.

Men resistens over for malariamedicin bliver mere og mere udbredt i flere dele af verden, særligt i Sydøstasien. Som i dag blev der også i 2017 udsendt lignende varslinger, hvor eksperter fastslog, at den superresistente malarias spredning var i gang.

Arjen Dondorp, der er professor og leder af Oxford Tropical Medicine Research Unit i Bangkok fortalte da til BBC, at der er tale om en meget seriøs helbredsmæssig trussel.

– Det er et kapløb mod tiden – vi er nødt til at udrydde malaria, før det igen bliver en ubehandlelig sygdom igen, sagde Arjen Dondorp. Det kan du læse her. 

Krydser grænser

Det nye studie viser, at den resistente sygdom siden har krydset grænserne til de nærliggende lande i Sydøstasien og har strammet sit greb i regionen.

– Den hastighed, som disse multiresistente malariaparasitter har spredt sig med i Sydøstasien, er meget bekymrende, siger Olivo Miotto, der har ledet forskergruppen.

– Andre typer medicin kan være effektive på nuværende tidspunkter, men situationen er meget skrøbelig, og dette studie understreger, at der er brug for akut handling, siger han.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu