ANNONCE

Populære gaver til børnene kan være farlige

27. november 2020 21:30 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Køber du børnenes julegaver online i år, så er der legetøj samt forhandlere, du bør gå uden om, hvis du vil undgå at købe skadelige produkter.

Neongule slimklatter, plastikprinsesser og populære Fortnitefigurer.

Coronakrisen har flyttet julehandlen over på nettet, men det betyder også, at du i højere grad risikerer at lægge skadeligt legetøj i indkøbskurven, når du handler julegaver til børn eller børnebørn.

(Det er dog ikke kun legetøj, der advares imod. I galleriet over artiklen kan du se de fire særlige grupper af ting, du bør være opmærksom på – og varsom over for).

Og det er særligt visse ting, du skal passe på med at købe, når du først har fundet vej til hjemmesider som eksempelvis Wish og eBay, hvor det florerer med forhandlere, der ikke skal leve op til legetøjsstandarden inden for EU og Danmark.

– Slimlegetøj er noget af det, vi ser i massevis på hylderne, og som vi også forventer vil hitte til jul, siger Sehbar Khalaf, der er toksikolog i Miljøstyrelsen.

Skader forplantningsevnen

Og særligt slimprodukterne uden for EU har i en tidligere undersøgelse fra Miljøstyrelsen vist sig at indeholde det problematiske stof bor, som skader menneskets evne til at få børn.

Men det er ikke det eneste legetøj, du skal være opmærksom på.

– Det samme gælder modellervoks, hvor man risikerer at købe et produkt, der indeholder konserveringsmidler og andre kemikalier, der er forbudt i EU, forklarer Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

– Og så skal man også holde sig langt væk fra blødt legetøj, der er købt uden for EU, hvor hormonforstyrrende ftalater gerne må bruges, fortsætter han.

Det kan dog være svært at spotte, om et produkt indeholder nogle af de skadelige stoffer, da legetøj ikke skal have påtrykt en ingrediensliste ligesom madvarerne i supermarkedet skal det.

Fakta

Hvad er DIBP?

DIBP hører til blandt ftalater. Ifølge Miljøstyrelsen er DIBP blandt de mest anvendte ftalater, og du finder i udgangspunktet ftalater i et væld af forskellige blødgjorte plast- gummi og skummaterialer.

Du kan blandt andet forvente at finde DIBP (eller en af de andre ftalater) i luftmadresser, sko, ledninger, sexlegetøj og legetøj til dyr. Problemet med ftalater er, at nogle af dem skader vores forplantningsevne, og nogle er også hormonforstyrerende i mennesker.

DIBP er blandt de ftalater, der er hormonforstyrrende i mennesker, ifølge Miljøstyrelsen.

Kilde: Miljøstyrelsen

Som tommelfingerregel bør du tjekke, om webshoppen har hjemme i EU. Kig, om der er et “om os” afsnit, samt om forhandlerens adresse ligger inden for EU. Du er aldrig garanteret, men hvis du ikke kan finde en adresse, så hold dig væk, vurderer Claus Jørgensen.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt produktet indeholder skadelig kemi, så gå ned til en fysisk forhandler, og hør, om de er klar over, hvad produktet består af.

– Alt for mange netbutikker uden for EU sælger legetøj med kemikalier i. Nu hvor danske forældre skal i gang med at købe julegaver og pakkekalendergaver på nettet, hvor de tror, de danske regler er gældende, giver vi dem information om, at man skal kigge sig for, sagde miljøminister Lea Wermelin i 2019 i forbindelse med en kampagne, der kørte sidste år.

Fakta

Disse tre stoffer er forbudt for børn i EU

* I EU er det forbudt at fremstille, importere og sælge legetøj til børn i alderen 0 til 14 år, hvis produkterne indeholder ftalaterne DEHP, DBP og BBP.

* Det samme gør sig gældende, hvis produkterne kan komme i munden og indeholder ftalaterne DINP, DIDP og DNOP.

* Et produkt vurderes til at kunne komme i munden, hvis den ene dimension er mindre end fem centimeter.

* Produkterne må ikke indeholde mere end 0,1 procent af de ovenstående ftalater.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Det er dog ikke sikkert, at legetøjet er skadeligt, blot fordi det indeholder et af de skadelige stoffer. Det afgørende er koncentrationen af det specifikke stof, samt om barnet bliver eksponeret for det, eller om det er gemt væk inde i legetøjet.

– Ved slimlegetøj kan ens barn være uheldig at få en allergisk reaktion, hvorefter det kan udvikle sig til en allergi, der vil være til gene og følge barnet resten af livet, forklarer Sehbar Khalaf.

Derudover kan der være andre stoffer i legetøjet, som kan være eksempelvis kræftfremkaldende, hvis mennesker dagligt bliver eksponeret for dem over længere tid, forklarer Sehbar Khalaf.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu