ANNONCE

Populære julefrugter indeholder farlige giftstoffer: Sådan mindsker du risikoen

8. december 2018 10:22 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Mandariner og klementiner kan indeholde pesticidrester. Her kan du se, hvordan du mindsker indtaget af giftstofferne, når du spiser frugterne.

For mange er det lige så sikkert som amen i kirken, at mandariner og klementiner skal på bordet, når juletiden nærmer sig.

Det er dog værd at skrive sig bag øret, at der i rigtig mange af de populære citrusfrugter gemmer sig rester af pesticider.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

Derfor kan det være en god idé at tage sin forholdsregler for at begrænse indtaget af pesticiderne så meget som muligt.

Ifølge Samvirke er det dog ikke farligt at spise frugt og grønt, hvor der er pesticidrester – så længe mængden af pesticider blot holder sig under grænseværdien.

Samvirker understreger desuden, at det i alle tilfælde er bedre at spise frugt – selvom der kan være pesticidrester – end ikke at gøre det.

I galleriet ovenfor kan du se Forbrugerrådet Tænks tips til, hvordan du mindsker indtaget af pesticider, når du spiser klementiner og mandariner.

Fakta

Hvorfor anvendes pesticider?

Pesticider bruges bl.a. til at bekæmpe ukrudt, svampeangreb, skadedyr eller til at regulere væksten af planter. Formålet er at øge udbyttet og undgå, at afgrøderne tager skade eller går til spilde på grund af fx insekt- eller svampeangreb. Det er lovligt at anvende pesticider. Men man må kun bruge midler, der er godkendt til den specifikke afgrøde, og midlet skal bruges efter etikettens anvisning om fx dosering og seneste anvendelse før høst. Miljøstyrelsen giver godkendelser til anvendelse af pesticider i Danmark.
Pesticider er ikke det eneste middel til at bekæmpe skadevoldere i gartneri og landbrug. Nogle steder anvendes alternative metoder som biologisk bekæmpelse med fx rovmider, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og forebyggende sædskifte.
I økologisk produktion er det kun meget få midler, der må anvendes, og dette kun i særlige tilfælde.
Nogle pesticider forsvinder helt fra de behandlede afgrøder, inden de er modne til høst. Andre behandlinger giver rester af pesticider i de modne afgrøder. Den restmængde, der er i den modne frugt eller grøntsag, afhænger af flere faktorer. Der er forskel på, hvor hurtigt et stof nedbrydes og forsvinder fra afgrøden. Jo højere dosis der er brugt, og jo tættere på høsttidspunktet afgrøderne er behandlede, jo højere er restindholdet. Nogle pesticider bruges til behandling efter høst (post harvest) og skal forhindre fx svampeangreb, spiring eller overmodning af afgrøden under opbevaring.
Kilde: Fødevarestyrelsen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu