ANNONCE

Populært på nettet – men børn kan blive kvalt

30. januar 2020 18:36 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Sikkerhedsstyrelsen advarer forældre mod små magneter og vandperler

Populært på nettet - men børn kan blive kvalt
Sikkerhedsstyrelsen advarer nu mod en populær trend. Arkivfoto: Colourbox.

Sikkerhedsstyrelsen advarer småbørnsforældre mod nye populære legetøjstrends. Det drejer sig om små magneter og vandperler, der vokser i kontakt med vand.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er vigtigt, at holde børnene under opsyn og kigge efter aldersmærket på legetøj. Forældre bør også være forsigtige med, at give mindre børn produkter, som ikke er beregnet til dem.

I løbet af kort tid, er det på blevet populært på blogs og sociale medier at lave sansemotoriske lege med vandperler. Men forældre skal være varsomme med, hvilke produkter børn under tre år får fingrene i.

Kan sluge perlerne

Der er en risiko for, at børnene kan komme til skade, hvis de sluger vandperlerne eller magneterne, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen nu forældre.

– For det første er det vigtigt, at man sikrer sig, at børn kun leger med legetøj, der er alderssvarende. Det betyder for eksempel, at magnetsæt skal holdes væk fra småbørn, som propper ting i munden. For det andet skal forældre være skeptiske mod trends, hvor det pludselig bliver populært at give børnene produkter, som egentlig ikke er legetøj, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

Vandperler er pynt – ikke legetøj

Vandperler er egentlig en pyntegenstand til blomsterdekorationer, men er blevet populære hos forældre, som bruger dem til at lave sansemotoriske lege med deres børn. Perlerne er ganske små i tør tilstand, men udvider sig voldsomt, når de lægges i blød i vand.

Samtidig er de farvestrålende, og kan ligne slik for mindre børn, som ofte kommer ting i munden.

Når perlerne er udvidede, kan børn blive kvalt i dem. Sluger et mindre barn perlerne, inden de er udvidede, vokser de til fuld størrelse i tarmen. Det kan i sidste ende være fatalt.

Magnetsæt er til ældre børn

Det er også ekstremt farligt, hvis små børn sluger magneter. Man skal være særlig opmærksom i forhold til ældre søskende, hvis de har et magnetbyggesæt, som en mindre søskende har fået fat i.

Hvis barnet sluger to eller flere magneter på forskellige tidspunkter, kan de ligge to forskellige steder i tarmen. Det betyder, at magneternes tiltrækningskraft i uheldige tilfælde gnider hul i tarmvæggen.

– Vi opfordrer forældre til småbørn til at være varsomme med at lade dem lege med magneterne – især, hvis de ikke er under opsyn, siger Lone Brose

Søg lægehjælp

De helt små børn under tre år er en særligt sårbar målgruppe, og netop derfor er der skærpede krav til det legetøj, der kommer i hænderne på de mindste.

Er der mistanke om, at et barn har slugt en vandperle eller en magnet, bør man straks søge lægehjælp.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu