Skoletrist: Hjælp dit barn godt tilbage fra ferien

20. august 2018 06:39 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Det kan være en hård omgang at vende tilbage til lektierne igen oven på en lang ferie. Men der findes gode råd, hvis dit barn døjer med post-ferie-blues.

Skoletrist: Hjælp dit barn godt tilbage fra ferien
Begynd de daglige rutiner inden skolestart, og fokuser på de positive sider ved skolen. Sådan lyder to af rådene mod børns post-ferie-blues. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Skolestart. For nogle børn er ordet forbundet med forventningens glæde. For andre et langt og dybt suk. Tilhører dit barn sidstnævnte kategori, kan det være en hård omgang at vende tilbage til lektierne og hverdagen igen. Men der er hjælp at hente, hvis familiens poder døjer med post-ferie-blues, som fænomenet også kaldes.

Autoriseret klinisk psykolog Asger Nymann Nielsen giver her fem gode råd til at sende din søn eller datter godt i skole igen.

1) Begynd de daglige rutiner inden skolestart

Det huer formentlig de færreste børn, men et godt tip er at vende tilbage til hverdagens rytmer, en uges tid inden skoledagene begynder.

– Det kunne for eksempel være at genetablere den normale søvnrytme, mindst fire eller fem dage inden skolen går i gang. På den måde sørger man for, at overgangen mellem ferie og skolegang sker i et mere glidende tempo, siger Asger Nymann Nielsen.

2) Fokuser på de positive sider ved skolen

Samtidig er det vigtigt, man som forælder forsøger at have en positiv tilgang til skolestarten, så barnet får fokus på de gode sider ved at gå i skole.

– Man kan for eksempel spørge, om han eller hun glæder sig til at se sine venner igen, eller fortælle dem, hvad man har lavet i ferien. Hvis man understøtter barnets opfattelse af, at skolen bliver hård, så hjælper man i hvert fald ikke sin søn eller datter med at komme ud af den følelse, bemærker Asger Nymann Nielsen.

3) Sørg for, der er noget at glæde sig til

En eftermiddag på stranden, en is eller en tur i Tivoli. Ifølge Asger Nymann Nielsen er det også en god idé at lægge oplevelser ind i kalenderen, som kan forlænge feriefølelsen lidt hos barnet i de første uger efter skolestarten.

– Når man har ferie eller er ude at rejse, er der tit lagt et tæt program, hvor man får én på opleveren. Så en glidende overgang indebærer også, at man kan mime nogle af de sjove og dejlige stunder fra sommerferien, selv om det er blevet hverdag, lyder det fra psykologen.

4) Sæt perspektiv på dagligdagen

Et fjerde råd handler om at hjælpe sit barn med at sætte perspektiv på kontrasten mellem hverdag og sommerferie, foreslår Asger Nymann Nielsen.

– Man kan for eksempel spørge, om det er sjovt at have sommerferie hele tiden. Det kan godt være en svær pointe at lancere for sit barn. Men det er lidt tankegangen om, at for meget af én ting let bliver kedeligt, forklarer han.

5) Træk på erfaringer fra tidligere skoleår

Endelig er det et godt tip at trække på erfaringer fra tidligere skoleår, når ens barn mærker, at tristheden fylder oven på sommerferien.

post-ferie-blues

– Hvis barnet lige er begyndt i femte klasse, kunne man spørge, om hele skoleåret i fjerde klasse viste sig at være forfærdeligt, fordi ferien var afsluttet. Her skal man jo være ret stædig som person for at fastholde den opfattelse, påpeger Asger Nymann Nielsen.

– For de flestes vedkommende bliver tilstanden af post-ferie-blues afløst af normaliteten, uden at man rigtig lægger mærke til det, og pludselig er man inde i vanerne og rutinerne igen, siger han.

Fakta

Skal dit barn starte i skole? Bare rolig politiet er klar til skolestart

Politiet landet over gennemfører i ugerne 33 og 34 målrettede indsatser på skolevejene i forbindelse med skolestart, hvor mange tusinde børn har første skoledag, hvilket betyder at mange små, nye og urutinerede trafikanter bevæger sig rundt i trafikken.

”Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på skolevejene, hvor tusindvis af børn færdes hver dag. Hvert år stopper vi desværre alt for mange bilister, der kører for stærkt, som har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn eller som undlader at respektere diverse forbudsskilte ved skolerne. For sikkerhedens skyld gennemfører vi også kontroller i år”, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Nogle bilister har for travlt med at bringe deres egne børn sikkert i skole. De udviser ikke hensyn overfor andres børn, der som fodgængere eller cyklister er på vej til skole. Derfor vil politiet igen i år ved anvendelse af manuelle kontroller og Automatisk Trafik Kontrol sætte ind for at medvirke til sikring af skolevejen og skride ind over for trafik-syndere.

Politiindsatserne vil blive koncentreret om skoleveje, hvor der især vil blive fokuseret på

 • Bilernes hastighed
 • Om børnene er fastspændt i bilerne i sikkerhedssele
 • Om førerne selv husker at anvende sikkerhedssele
 • Skolepatruljernes arbejde, og
 • Forældrenes trafikale adfærd, herunder parkering, i forbindelse med aflevering af børn ved skolerne.

Forældrenes indsats

Der er heldigvis få børn, der kommer til skade i trafikken, og det skyldes blandt andet at forældrene er gode til at passe på deres børn, når de skal ud på vejene, hvor forældre-nes indsats betyder meget.

Træn skolevejen til fods

 • Vælg en sikker rute. Det er den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik.
 • Gå ruten mange gange sammen og aftal enkle regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder.
 • Gentag reglerne, I har øvet før: Stop ved kantstenen, se dig for til begge sider, tjek at bilerne stopper, før du går over for grønt.
 • Lær dit barn at lægge mobiltelefonen væk, når I går i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

Træn skolevejen på cykel

Selv om dit barn ikke er klar til at cykle alene endnu, kan I bruge skolevejen til at cykle sammen, hvis trafikken er egnet til det – og dit barn er klar. Det er dig, der bedst kan vurdere det.

 • Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange og hvor der er cykelsti.
 • Lad dit barn køre inderst eller forrest – så kan du holde øje med det.
 • Sig til i god tid, før I skal dreje.
 • Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.
 • Stop og se jer godt for, før I krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.
 • Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.

Transporterer du dine børn i bil, når de skal til og fra skole skal du blandt andet:

 • Vær opmærksom og udvis hensyn overfor de andre trafikkanter på vejen.
 • Vær opmærksom og udvis agtpågivenhed overfor de mange nye og usikre trafikkanter.
 • Sørg for at dine børn og du selv er fastspændt.
 • Overhold hastighedsgrænsen.
 • Koncentrer dig om at køre bil, når du kører bil.
 • Respekter skiltningen omkring skolerne, indkørsel forbudt og parkeringsforbud m.m.

Indsatserne bakker op om Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunernes kampagne “Skolestart”. Læs mere her: Rådet For Sikker Trafik – Skolestart

two schoolgirls heading for school in chillly august morning

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu