Pres på afgørelse om kaserner

21. februar 2013 23:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Pres på afgørelse om kaserner
Billede mangler

Både regeringspartierne og borgerlige politikere lægger sig fredag i selen for at træffe en lynafgørelse om de lukninger af kaserner, som forsvarschef Peter Bartram foreslog onsdag.

Berlingske erfarer, at der er planlagt møde mellem forsvarsminister Nick Hækkerup (S) klokken ni fredag formiddag, hvor de borgerlige forsvarsordførere deltager. Torsdag forlød det også, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), og Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), skulle deltage. Begge deltog, da efterårets forsvarsforlig skulle forhandles på plads. Men det var ikke muligt torsdag aften at få bekræftet, om de deltager.

»Lukning af Sønderborg og Haderslev er nye forslag fra forsvarschefen, og alt er i spil. Men man kan ikke lukke begge,« lød det fra en kilde torsdag. En anden fandt det »utænkeligt«, at Almegård på Bornholm lukker, og en tredje gjorde opmærksom på, at det er en fælles interesse for partierne at få truffet de ubehagelige beslutninger nu, »inden der går gummiarm i den,« som det blev formuleret. Ingen af partiernes ordførere ville torsdag udtale sig om deres holdninger til forsvarschefens forslag, og ingen af dem vil risikere at stå med skylden for, at den ene eller den anden kaserne lukker. »Det skal være en kollektiv beslutning,« lød det. Forsvarsordførerne var allerede for et par dage siden til drøftelser med ministeren om forsvarschefens udspil til kasernelukninger.

Troen på en afgørelse allerede fredag varierer mellem de involverede. Ifølge flere kilder er det realistisk at afklare de fleste spørgsmål fredag, mens den sidste nød måske først kan knækkes i næste uge. Dén nød bliver forventeligt spørgsmålet om, hvorvidt kasernen i Høvelte eller i Vordingborg skal lukke.

Forsvarsminister Nick Hækkerup satte torsdag efter et forsvarsministermøde i Bruxelles tal på antallet af job, der forsvinder i forsvaret. Tallet lyder på 2.000, hvor det tidligere har været sat til cirka 1.500. Fyringerne vil ske, når forsvaret har gennemført planlægningen af den fremtidige hærstruktur, og derfor haster det ifølge Hækkerup med at træffe beslutninger om kasernelukningerne.

Blandt partierne vejer hensynet til kasernerne i udkantsdanmark tungt. Imidlertid er der mange ansatte især blandt officererne, som pendler til kasernerne og betaler skat i kommuner langt fra kasernen. Officerernes fagforening har medlemmernes postadresser sammenholdt med deres tjenestested, og ifølge den opgørelse topper Bornholm listen med 60 procent, der ikke bor på Bornholm, men pendler fra Sjælland. På de næste to pladser følger to andre udkantskaserner, Sønderborg og Vordingborg, med 50 og 40 procent. Mange af officererne modtager ekstra ydelser, fordi de er midlertidigt beordret til tjeneste. Men disse ydelser skal som en del af forsvarets spareplan reduceres voldsomt, og det kan ifølge officerernes formand, Bent Fabricius, tvinge officererne til at vælge, om de vil flytte familien til provinsen eller forlade forsvaret.

»Det er min største frygt, at officererne, som er gift med veluddannede ægtefæller, der også vil have gode job, vil se sig om efter noget andet, hvis de beordres til provinsen,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu