ANNONCE

100 år med kvinder i politik – med nye øjne på

31. maj 2015 11:00 | Af: Ritzau Info
 

Ved Folketingsvalget 18. juni er det 38. gang, at både kvinder og mænd kan stemme. Alligevel er det første gang, valget er udskrevet af en kvindelig statsminister. På den ene side kan vi konstatere, at vi er nået rigtig langt i Danmark, men på den anden side har det også taget os 100 år at nå hertil. Og hvordan ser udviklingen egentlig ud udefra – midt i valgkamp og jubilæumsfest?

Pressemeddelelse fra Kvinfo

Mange af de lande, vi ellers betegner som udviklingslande, har besluttet sig for, at de ikke vil bruge 100 år på at opnå en næsten-ligestilling, og i flere af dem har kvinderne formået effektivt at løfte deres politiske repræsentation.

Det er udgangspunktet for den konference om kvinder i politik, som KVINFO og DIPD (Dansk Institut for Flerpartisamarbejde) afholder i de to dage op til Grundlovsdag, der markerer 100-året for kvindernes stemmeret i Danmark.

De danske erfaringer vil blive sammenholdt med erfaringer fra en række andre lande. For Danmarks vedkommende er konferencen en lejlighed til at blive set på af øjne fra lande, som vi normalt ikke plejer at sammenligne os med. Netop det kan være med til at afdække nogle af de underliggende mønstre og barrierer, som stadig eksisterer i Danmark. Hvordan kan det for eksempel være, at der ved valget 18. juni er dobbelt så mange mænd opstillet som kvinder?

“I dagens globale landsby indebærer et rigtigt partnerskab, at inspirationen går begge veje. Vi kan forhåbentlig inspirere vores partnere med nogle danske erfaringer, men det skaber kun konkret forandring, hvis vi lytter oprigtigt til deres egne erfaringer og idéer,” siger Bjørn Førde, direktør for DIPD.

På konferencen deltager kvindelige ministre, borgmestre og andre politikere fra Jordan, Malawi, Marokko, Nepal, Bhutan, Kenya, Tanzania og Ghana, og aktivister fra en række andre lande. Undervejs vil den nå omkring en række emner som kvinders rolle i lokalpolitik, politisk vold og chikane rettet mod kvinder, kvinders vej til magten og aktivisternes rolle.

Gæsterne er inviteret med til at fejre 100-året både på konferencen og i kvindetoget på selve Grundlovsdag sammen med Statsministeren, Dronningen og hele det officielle Danmark. Og de har god grund til at deltage i festen, for den danske grundlov fra 1915 og udnævnelsen af verdens første kvindelige minister få år efter satte milepæle, som hele verden har brugt til at sætte af på.

“Med konferencen håber vi, at jubilæet også vil vise en vej fremad sammen med alle klapsalverne. Det er afgørende, at vi både i Danmark og internationalt holder fokus på, at begge køn får lige del i den politiske indflydelse. Og det skal ikke tage 100 år mere,” siger direktør for KVINFO Nina Groes.

Link:

Kvindeoptog5.tif

https://www.ritzauinfo.dk/data/attachments/00170/b8ab13d9-2893-4f29-861b-8aa871363c8a.tif

Programme for the conference.pdf

https://www.ritzauinfo.dk/data/attachments/00905/01b2df65-e3a6-4e8d-b521-e58dec646ff0.pdf

program pr 29 05 2015 – bf.docx

https://www.ritzauinfo.dk/data/attachments/00276/0a76d130-3306-43e1-881b-ec2973606143.docx

Konferencen “Women in Politics” er KVINFO og DIPDs (institut for flerpartisamarbejde) markering af 100-årsjubilæet for kvinders stemmeret i Danmark med afsæt i det arbejde, som de to institutioner gør i Mellemøsten, Afrika og Asien. Arbejdet er finansieret af Udenrigsministeriet blandt andet gennem Det Arabiske Initiativ. Programmet for konferencen er vedhæftet.

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu