ANNONCE

PRM / 25 procent flere værnepligtige i Beredskabsstyrelsen skal hjælpe mod klimatrusler og katastrofer

14. september 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

En stigning i antallet af klimarelaterede hændelser og katastrofer betyder, at Beredskabsstyrelsen opruster med 125 ekstra værnepligtige i år.

Pressemeddelelse fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse

De nye værnepligtige i Beredskabsstyrelsen er netop mødt ind på beredskabscentret og tager dermed hul på en helt ny tilværelse med nye kammeratskaber og spændende udfordringer. Det er første gang, at så mange værnepligtige trækker i de blå uniformer.

I år begynder 525 unge værnepligtige på Beredskabsstyrelsens fem beredskabscentre Det er en stigning på 25 procent. Næste år stiger tallet yderligere til 545.

Derudover har forsvarsminister Trine Bramsen åbnet døren for endnu flere værnepligtige til Beredskabsstyrelsen dette efterår som et tilbud til unge, der har fået aflyst deres planer om rejse eller uddannelse på grund af corona-epidemien.

“Der er brug for at styrke Beredskabsstyrelsen med flere værnepligtige, fordi vi står over for langt flere klimarelaterede storme, naturbrande og oversvømmelser. Jeg har desuden besluttet at øge antallet af værnepligtige endnu mere for at flere unge kan få en solid uddannelse her under coronaen. Det styrker beredskabet, men også de unge. At være værnepligtig åbner døre videre i livet” siger Trine Bramsen.

En uddannelse for livet

De nye værnepligtige i Beredskabsstyrelsen vil de næste ni måneder gennemgå en fuld brandmandsuddannelse som deres grundlæggende uddannelse og derudover blive trænet i alt fra katastrofeførstehjælp til håndtering af kemiske, biologiske og radioaktive materialer, så de efter seks måneders uddannelse opnår betegnelsen redningsspecialist. Som en del af deres værnepligt vil de allerede efter fire uger indgå i udrykningsvagten og være med til at løse konkrete samfundsopgaver i tilfælde af ulykker eller katastrofer.

Emma Rosa Horslund Nielsen fra Aarhus er én af de nye værnepligtige, som netop er startet på Beredskabscentret i Haderslev, og hun glæder sig til at kunne være med til at bidrage til at løse vigtige redningsopgaver ude i samfundet.

“Jeg synes, at det er vigtigt, at man hjælper til, der hvor man kan, og jeg ser frem til at få nye kompetencer som førstehjælp og redning, der ikke kun er med til at styrke mig som person, men gavner alle. Jeg ved, at det kommer til at blive hårdt, men det vil også være med til at give mig både fysisk og psykisk overskud på den anden side, så jeg bliver klar til at komme ud og hjælpe andre. Lige nu er det corona, hvor vi kan være med til at gøre en forskel, og det er er et spændende arbejde, at være en del af,” fortæller Emma Rosa Horslund Nielsen.

Styrkelse af Beredskabsstyrelsen:

Forsvarsforliget 2018-2023 styrker Beredskabsstyrelsen med 125 ekstra værnepligtige og ekstra befalingsmænd. Desuden styrkes Beredskabsstyrelsens krisestyringskapacitet.

Forsvarsministeriet besluttede derudover i juni at øge antallet af værnepligtige med yderligere 150 fordelt på både Forsvaret og Beredskabsstyrelsen som følge af af COVID-19. De ekstra værnepligtige fordeles på holdene i anden halvdel af 2020 og i løbet af 2021. 15 af disse starter på efterårsholdene i Beredskabsstyrelsen på beredskabscentrene i hhv. Allinge, Haderslev og Thisted.

Foruden en styrkelse af beredskabet på grund af et ændret risikobillede, styrkes også Beredskabsstyrelsens krisestyringskapacitet for bedre at kunne håndtere katastrofer i både ind- og udland.

Om værnepligt i Beredskabsstyrelsen

Værnepligtsuddannelsen i Beredskabsstyrelsen tager i alt ni måneder og består af moduler, der bl.a. omhandler katastrofeførstehjælp, rednings- og eftersøgningsopgaver i vand, USAR (Urban Search and Rescue), en fuld brandmandsuddannelse samt håndteringen af CBRNE-materialer (Chemical, Biological, Radioactive, Nuclear and Explosive).

Allerede efter fire ugers uddannelse indgår den værnepligtige i udrykningsvagten som hjælper, og efter seks måneders uddannelse opnår man betegnelsen redningsspecialist. Værnepligtige yder en vigtig indsats, når Beredskabsstyrelsen rykker ud til eksempelvis oversvømmelser, brand, kemikalieudslip eller større ulykker.

Værnepligtsuddannelsen kan gennemføres på ét af Beredskabsstyrelsens centre i Thisted, Herning. Haderslev, Næstved eller Allinge. Som værnepligtig bor man på centret og modtager månedligt 8.082,77 kr. i skattepligtig løn samt 215 kr. skattefri kostgodtgørelse pr. kalenderdag.

Links:

Forsvarsforliget: https://fmn.dk/temaer/forsvarsforlig/Documents/Forsvarsforlig-2018-2023.pdf

Værnepligtig i Beredskabsstyrelsen: https://karriere.forsvaret.dk/uddannelse/interne-uddannelser/redningsspecialst-beredskabsstyrelsens/

Pressekontakt

FPS-presse, Tomas Ilsøe-Mikkelsen, fps-le-kom1@mil.dk, tlf. 3266 5009.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/25-procent-flere-vaernepligtige-i-beredskabsstyrelsen-skal-hjaelpe-mod-klimatrusler-og-katastrofer?releaseId=13599787

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu