ANNONCE

PRM / 3F: Fokus på tvangsarbejde og menneskehandel

24. august 2020 16:55 | Af: Ritzau Info
 

Internationale kriminelle opruster også inden for menneskehandel til tvangsarbejde

Pressemeddelelse fra 3F

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard er meget positiv over for, at justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde i dag gjorde klart, at en ny national efterforskningsenhed med højt specialiserede efterforskere også skal håndtere sager om grov arbejdskriminalitet, menneskehandel til tvangsarbejde mv.:

– Der er hårdt brug for dygtige politifolk til efterforskning af de grove kriminalitetssager på arbejdsmarkedet. Det er komplekse og langvarige sager på tværs af politikredse og landegrænser med skruppelløse bagmænd, som groft udnytter sårbare, oftest udenlandske kolleger, der er lokket til Danmark med falske løfter.

– Vores erfaringer i 3F er, at den type arbejdskriminalitet er i stigning, og metoderne bliver grovere. Derfor er det vigtigt, at politiets ressourcer også følger med. Når banditterne skruer op for indsatsen, må politikerne også skrue op for efterforskningen.

– De udenlandske kolleger udsættes for trusler mod både dem selv og deres familie i hjemlandet. De er ofte gældsat til bagmænd uden deres viden og frarøves deres id-papirer, og de er stort set forsvarsløse i et fremmed land.

– Justitsministerens tilsagn i dag om, at den nye centrale efterforskningsenhed også vil tage sig af denne type grov arbejdskriminalitet, er meget positiv. Det vil sikre en specialiseret efterforskning, som er al for kompliceret for de 12 politikredse, så mange flere bagmænd bliver stillet til regnskab.

– Oftest er der tale om menneskehandel til tvangsarbejde, som kombineres med økonomisk kriminalitet i form af åger, snyd med skat, moms osv. Efterforskningen vil derfor kræve både ekstern koordinering med styrelsen for udenlandsk arbejdskraft (SIRI), Arbejdstilsynet, SKAT mv. og internt med de involverede politikredse og andre, særlige efterforskningsenheder.

Henning Overgaard vurderer, at indsatsen fra den nye nationale efterforskningsenhed vil være et klart fremskridt i bekæmpelsen af grov arbejdskriminalitet:

– Dertil kommer så behovet for at stramme og klargøre de juridiske strafbestemmelser, bl.a. omkring menneskehandel til tvangsarbejde, så de passer til nutidens beklagelige udfordringer på arbejdsmarkedet. Blandt andet bør man i grove og gentagne tilfælde kunne frakendes retten til at drive virksomhed og beskæftige udenlandsk arbejdskraft, der har fået arbejdstilladelse i Danmark.

Kontakt:

For yderligere information, kontakt 3F’s pressetelefon på 88 92 88 92.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/3f-fokus-pa-tvangsarbejde-og-menneskehandel?releaseId=13598549

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu