ANNONCE

PRM / Årets landsby 2020: “Vi er et fællesskab, der blomstrer – især i krisetider”

8. september 2020 11:09 | Af: Ritzau Info
 

Bedømmelseskomitéen i Årets Landsby var søndag formiddag på besøg hos den fynske finalist Haastrup, der med fællesskab og fællessang fortryllede alle fremmødte.

Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

Skolebusserne var taget i brug denne lørdag formiddag. Med blomsterdekorationer på frontskærmen kom de røde og hvide busser kørende med bedømmelseskomitéens medlemmer fra Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.

Håbet var at overbevise gæsterne om, at netop sydfynske Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune med sine 345 indbyggere er værdig til titlen som Årets Landsby 2020. Hovedtemaerne for besøget var fællesskab, fantastisk natur og store armbevægelser, som skulle vises frem på blot tre timer.

Der ventede derfor komiteen et tætpakket program med 25 punkter, som den lokale koordinator Anstina Krogh nøjsomt havde planlagt:

– Vi vil jo bare gerne vise, at vores fællesskab gælder i krisetider – og særligt i krisetider, hvor man skal kende sine venner. Vores fællesskab er vokset i coronanedlukningen. Vi har fastholdt vores sammenhold, fordi vi hjælper hinanden og er der for hinanden. Vi har formået at skabe glæde og tryghed i den situation, som vi nu står i, forklarer Anstina Krogh, der står bag landsbyens indstilling til konkurrencen.

Fællesskaber i en coronatid

Temaet for Årets Landsby 2020 omhandler, hvordan man som landsby kommer helskindet igennem en krise, og selvom Anstina Krogh tydeligt havde taget værtsrollen på sig, formidlede hun ikke Haastrups budskab alene. Der var stor opbakning og inddragelse af roller hele vejen rundt, hvor dagens program i det fine sensommervejr blev fulgt af op imod 100 mennesker.

Coronanedlukningen betød i Haastrups tilfælde, at man sørgede for, at ingen blev glemt eller overladt til sig selv. Købmandsparret Anne og Kent Gregersen, som i dagens anledning har rullet den røde løber ud og deler flasker med vand til de fremmødte, er både gode til at hjælpe andre – og til at blive hjulpet selv:

– Hver gang vi oplever det mindste bøvl, så er folk klar til at bakke os op. Vi tilbød at dele varer ud gratis hver dag til folk, som ikke kunne handle selv, og straks kom byens borgere og bød sig til ved at pakke varer, køre varebilen eller hvad som helst andet. Vi har haft et helt korps af hjælpere, fortæller Anne Gregersen stolt. Kent Gregersen, hendes mand, kører to gange ugentligt til de omkringliggende byer Jordløse og Falsled, der er uden købmand. Det har han gjort længe før coronanedlukningen.

Anne Gregersen bliver rørt, når hun taler om Haastruppernes hjælpsomhed.

– Jeg kan ikke undgå at blive lidt påvirket. Det rører mig da, at det kan betyde så meget. Det er jo ingen sag at drive virksomhed, når man kan gøre det på den her måde, siger hun. Hun bakkes op af sin mand, men har også imponerende 22 års opbakning fra landsbyen, hvor en nedlukning af købmandsbutikken aldrig har været på tale.

Ko-lokkesang, så englene synger

En af dagens store oplevelser for komiteen var de mange musikalske indslag. Den lokale gjaldesang kulning, der i Haastrup formidles af de lokale sangerinder Helle Thun og Margrethe iført deres flotteste kjoler, sang undervejs i besøget flere gange den karakteristiske ko-lokkesang for komiteen og alle de fremmødte.

– Traditionelt er det en genre, som går helt tilbage til middelalder – og vikingetiden. I kulning får man landskabet i spil; det er musik, som synger med og i naturen. Den kan høres på op til ti kilometers afstand og er derfor længe nok til at råbe hinanden op ude på markerne, fortæller Helle Thun.

Musikken fylder meget i Haastrup. Landsbyen har to årlige festivaler; Håstival og Stormfestival, som desværre ikke kunne afvikles under forårets og sommerens sundhedsrestriktioner. Så der måtte tænkes i andre baner, forklarer Helle Thun:

– Vi fandt ud af at tage fællesskabet udenfor. Selvom vi er mange, kan vi være her alle sammen.

Sammen med kulningkoret sang hun flere sommerkoncerter under åben himmel i det sidste, fine aftenlys for beboerne i Haastrup.

Ved vejs ende gav Haastrups borgere bedømmelseskomitéen en sidste salut med på vejen. Pludselig flød sælsomme toner ud fra byens kirketårn og fik det vandrende optog til at stoppe op. Flere komitémedlemmer hev mobilerne frem fra lommerne for at forevige øjeblikket, hvori byens egen trompetist Sara Bruntse spillede “Sensommervisen” til ære for dagens gæster.

Præcis som hun gjorde flere gange under nedlukningen.

Fakta:
I finalen i konkurrencen er Haastrup i Faaborg kommune, Bjergsted i Kalundborg kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern, som vil få besøg af komiteen på fredag. Derefter vil komiteen tage stilling til, hvilken landsby, der bliver kåret som Årets Landsby 2020.

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Kontakt:

Kommunikations- og pressekonsulent Cecilie Davidsen Høj tlf.: 53850124 email: cdh@landdistrikterne.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/arets-landsby-2020-vi-er-et-faellesskab-der-blomstrer-isaer-i-krisetider?releaseId=13599487

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu