ANNONCE

PRM / Ambitiøst bolig- og erhvervsområde i Flyvestation Værløse indviet fredag

12. september 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Fredag blev Sydlejren på Flyvestation Værløse – Danmarks måske mest eksperimenterende og varierede erhvervs- og boligområde – indviet. Forsvaret forlod Flyvestationen for godt 15 år siden, og med Freja ejendomme og Furesø Kommune som primus motor har området siden 2013 gennemgået en gennemgribende forandring. De gamle Nato-pigtrådshegn er hevet ned. Flyhangarer er bygget om. Nye boliger er kommet til. I dag udgør den tidligere flyvestation en smeltedigel af spændende virksomheder, varierede boligområder og fantastiske muligheder for sport- og fritidsaktiviteter.

Pressemeddelelse fra Freja ejendomme

Da Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø Kommune, fredag d. 11. september officielt indviede den ca. 75 hektar store Sydlejren i Flyvestation Værløse, markerede det en milepæl i udviklingen af den gamle flyvestation i de smukke naturomgivelser i Furesø Kommune.

Med et areal på størrelse med Eremitagesletten og den oprindelige, 3 kilometer lange landingsbane som centrum for livsudfoldelser under åben himmel, har Sydlejren på få år markeret sig som Danmarks måske mest eksperimenterende og varierede bolig- og erhvervsområde. Her står det stærke fællesskab i centrum, bedst eksemplificeret ved etableringen af Fælleshuset i hangar 3, flere bofællesskaber og muligheder for rekreative aktiviteter i storslået natur.

En del af området står i dag færdigt, mens der bygges andre steder. Søer, stier og veje er anlagt, nye boligprojekter tager form og mange nye beboere er allerede flyttet ind. Filmhusene består af 38 rækkehuse, og for nylig blev de tildelt den internationale landskabspris, Landzine International Landscape Award 2020. Bofællesskabet Mageløse består af 29 ejerboliger og et stort fælleshus i det gamle kontroltårn. Et projekt, der er med i kapløbet om årets Byplanpris. Hangarhusene og Filmhusene er svanemærkede rækkehuse, som er under opførelse i flere etaper, og endelig forventes bofællesskabet Staldhusene med 42 boliger og et fælleshus at stå færdigt i 2022. Officershusene og Bringegårdene opføres i ét og to plan med udsigt til skov og enge. En DGNB guld-certificeret børneinstitution til områdets yngste beboere bliver indviet i december måned. Blandt bygherrerne er REKA, NREP og Bonava. Det forventes, at Sydlejren i alt vil rumme ca. 430 boliger om ganske få år.

“Det er virkelig en fornøjelse, at vi er kommet så langt i et godt samarbejde med Freja, borgerne og andre interesserede,” siger borgmester Ole Bondo Christensen. “Det har været en spændende proces, hvor vi har arbejdet på at bevare naturen, samtidig med, at vi har villet udvikle området nænsomt, bæredygtigt og rekreativt. Flyvestationen er til glæde både for de kommende beboere og besøgende. Fra dag 1, da vi lagde det ugæstfri pigtrådshegn ned og offentligheden fik adgang, har der været en begejstring uden sidestykke for dette unikke område. Her er store vidder, højt til himlen og drømmene og nye ideer kommer til én helt ubesværet, når man går rundt herude.”

Karen Mosbech, adm. direktør i Freja ejendomme siger: “Med indvielsen af Sydlejren kan vi se tilbage på en virkelig vellykket proces, hvor det tætte samarbejde over flere år med Furesø Kommune, investorer, arkitekter, beboere, naboer og foreninger er gået op i en højere enhed. Resultatet er et enormt ambitiøst boligområde, der på fornemste vis har inkorporeret områdets fortid som flyvestation og genanvendt både F-16 shelters, gamle hangarer, kontroltårn og kilometervis af landingsbane. Det er blevet til et område, der ikke rigtigt kan sammenlignes med noget andet sted, og hvor beboere, foreninger og virksomheder i fællesskab er i gang med at skabe et helt særligt og attraktivt miljø”.

Samtidig med indvielsen åbnede også udstillingen, ‘Jonstrup -fra boplads til by. En historie hugget i sten’ af billedhugger Olav Johannisson. Her fortæller han områdets historie i en tidslinje fra istiden og frem til i dag, mejslet ind i 21 sten, der er gravet frem i forbindelse med udviklingen af området. De 21 fortællesten suppleres med QR-koder, forklarende tekster og kort.

Projektgruppen bag består af folk fra Jonstrupsamlingen, Værløseegnens Historiske Forening og Jonstrup 89. Furesø Museum har hjulpet med gode råd, og finansieringen på kr. 100.000, kom fra Freja ejendomme, Furesø kommune, Fonden for Oldtidsstier og Jonstrup 89. Projektet så dagens lys i september 2019.

Yderligere oplysninger:

  • Ole Bondo Christensen, borgmester i Furesø Kommune, tlf. 7216 5200
  • Rasmus Gorm Hansen, kommunikationskonsulent i Furesø Kommune, tlf. 72165283

Kontakt:

Kommunikationskonsulent Thomas Endelt Andersen tlf.: 33730845 email: tea@freja.biz

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ambitiost-bolig–og-erhvervsomrade-i-flyvestation-vaerlose-indviet-fredag?releaseId=13599720

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu