ANNONCE

PRM / Analyse: Kun få selvstændige kan optjene ret til tidlig tilbagetrækning

14. september 2020 09:55 | Af: Ritzau Info
 

Ny analyse fra SMVdanmark viser, at to ud af tre selvstændige bliver helt eller delvist afskåret fra ret til tidlig tilbagetrækning på grund af overskudskravet. Direktør i SMVdanmark Jakob Brandt opfordrer til, at adgangskravet for selvstændige til ordningen lempes.

Pressemeddelelse fra SMVdanmark

Et forslag til ny ret til tidlig tilbagetrækning – populært kaldet Arne-pension – skulle give lønmodtagere og selvstændige, der har arbejdet fra de var helt unge, en mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Men lønmodtagere og selvstændige behandles ikke ens. Mens der ingen krav er til, hvor meget en lønmodtager skal have tjent i løbet af et år for at komme i betragtning til ordningen, gælder der langt skrappere krav til selvstændige. Hvis et år skal tælle med i beregningen af, hvor længe man har arbejdet, skal den selvstændige påvise et overskud på mindst, hvad der svarer til dagpengesatsen.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at ordningen dermed er lukket land for de fleste selvstændige. Selvstændige oplever i gennemsnit at have underskud eller overskud under højeste dagpengesats hvert femte år. Samtidig har 68 pct. af de selvstændige haft mindst ét år med underskud eller overskud under højeste dagpengesats, siden de startede som selvstændig.

Det får direktør for SMVdanmark, Jakob Brandt, til at opfordre til, at adgangskriteriet ændres i de igangværende forhandlinger:

“Tømrermesteren har i mange år udført præcis det samme arbejde som sine ansatte, men kan være udelukket fra ordningen, fordi han tog samfundsansvar og startede en virksomhed, der skaber vækst og arbejdspladser i landet. Det er på ingen måde fair eller smart. Der skal ikke være en straf for at være selvstændig,” siger han og fortsætter:

“Regeringen pynter sig med lånte fjer, når de påstår, at selvstændige får adgang til tidlig tilbagetrækning. For det er ekstremt udbredt for selvstændige at have år med underskud eller lavt overskud i opstart eller krisetider. Hvis ordningen indføres som foreslået, er det endnu et eksempel på, at der gøres forskel på lønmodtagere og små selvstændige, der ellers har helt samme udfordringer. Det er bestemt ikke befordrende for lysten til at starte egen virksomhed.”

Jakob Brandt foreslår, at retten til tidlig tilbagetrækning baseres på, om der har været aktivitet i virksomheden frem for, om virksomheden har haft overskud. Det kunne eksempelvis være ved at følge momsindbetalinger tilbage i tid, eller se om virksomheden har ansatte – evt. en kombination af flere mål. Desuden er det vigtigt at sikre en reel ligestilling mellem lønmodtagere og selvstændige. Det betyder bl.a., at deltidsselvstændige bør have samme adgang til en ret til tidlig tilbagetrækning som deltidslønmodtagere.

Læs analysen her.

Kontakt:

Kommunikationschef David Elmer tlf.: +45 53 85 53 70 email: elmer@smvdanmark.dk

Adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt tlf.: 24 25 27 27 email: brandt@smvdanmark.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/analyse-kun-fa-selvstaendige-kan-optjene-ret-til-tidlig-tilbagetraekning?releaseId=13599822

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu